Arkivfoto. Strøget.
Arkivfoto. Strøget. Foto: Ida Marie Odgaard

Rodet. Støjende. Og ildelugtende.

Danmarks mest berømte gågade og shoppingmekka, Strøget, får drøje hug af debattøren Leonora Beck i en kronik i Berlingske.

Hun mener slet og ret, at Strøget 'er hastigt på vej ned ad slisken mod mere slum', fordi den ikoniske gågade og resten af Indre By efter hendes mening skriger på et ansigtsløft efter mange års forsømmelse. Hun mener ikke, at københavnerne viser den berømte hovedgade og turistattraktion frem med megen stolthed.

hunde

'Rodet og utilpasset butiksskiltning, affaldsproblemer, butikkers og restauranters »privatisering« af det offentlige rum, stigende international kædedominans, støj, grim lugt, kaotisk bil- og cykelparkering, lummer belysning fra utilstrækkelige gadelamper og voluminøse neonskilte, revnede belægninger osv,' lyder Leonora Becks karakteristik af de problemer, Strøget og Indre By kæmper med.

WHATSAPP-OUTAGES/

Debattøren er langt fra den eneste, som mener, at Strøget udvikler sig i den gale retning. I september forlod en butiksejer Strøget i protest mod affald, tricktyve og opkast,

»Tidligere var der en vis stil over Frederiksberggade, hvor byens gode folk havde deres gang. I dag føler man sig ikke godt tilpas der,« sagde butiksejeren Arne Vejrum dengang og påpegede, at antallet af burgerbarer på Strøget efterhånden havde nået et mætningspunkt - for øjet i hvert fald.

ergetg

Leonora Beck bryder sig heller ikke om, at de små specialbutikker forsvinder og erstattes med multinationale franchisebutikker- eller restauranter.

'Strøget, der engang var unikt og forskelligartet, ligner efterhånden mere en kønsløs, amerikaniseret mall. Hvordan gives der plads til, at også mindre specialbutikker med unikke sortimenter kan trives? En pibebutik forlod i protest Strøget for nylig efter 47 år, og det var et tab for mangfoldigheden. Der er stærke økonomiske kræfter på spil, men ingen siger, at Borgerrepræsentationen skal lægge sig fladt ned for pengenes magt. Selv for kædebutikkerne er det en fordel med et spændende og varieret butiksmiljø,' skriver Leonora Beck.

Derfor bifalder debattøren, at Borgerrepræsentationen i København 'langte om længe' har sat en helhedsplan for Strøget i høring. Men hun mener slet ikke, at planen er ambitiøs nok.

Annette Heick BYLINE

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 0 kr.