Niels Plougmann blev omskåret som syv-årig. Han har siden kæmpet med følelsen af at være anderledes.

- Jeg går stadig og ønsker, at det aldrig var sket. Jeg blev udsat for et overgreb og grov legemsbeskadigelse dengang. Oven i købet med en læges hjælp.

44-årige Niels Plougmann blev omskåret som syv-årig. Det skete, da hans mor hjemme i Herning blev kæreste med en tyrkisk mand. Faktisk var det slet ikke hendes nye mand, men moderen selv, der tog initiativ til og besluttede, at Niels skulle omskæres.

For hun ville så gerne vise overfor de andre i den nye bekendtskabskreds, hun var blevet en del af, at hun og Niels var ligesom dem. Men uden at tænke over, hvad det kunne få af konsekvenser for sønnen. Og også har fået.

Læs også: Så mange omskæres årligt i Danmark

- Jeg forstod ikke rigtigt, hvad det handlede om, for jeg var jo kun syv år. Men jeg kan huske, at hun slæbte mig rundt til flere læger for at prøve at overtale dem til at omskære mig, og de sagde alle sammen: Jamen, der er jo ikke noget galt med drengen, så det vil vi ikke gøre. Men det lykkedes hende altså alligevel til sidst at finde en læge på Centralsygehuset i Herning, der var villig til at gøre det, siger Niels Plougmann, som i dag bor i Aarhus.

Må ikke pierce unge

- Hvis en mindreårig kommer hjem med med en piercing i øjenbrynet, så kan den, der har udført det, blive straffet med fængsel i op til et halvt år. Men det er fuldt lovligt at omskære drenge, siger han og tilføjer eftertænksomt:

- Min mor er død nu, men jeg har aldrig tilgivet hende, at hun gjorde det mod mig. Den beslutning skulle hun aldrig have taget på mine vegne. Jeg kan stadig høre hende sige: Nu er du en rigtig tyrkisk dreng! Og jeg sagde: Nej, det er jeg altså ikke, mor.

Indgrebet - eller overgrebet, som Niels Plougmann kalder det - har haft store konsekvenser for ham. Når han har valgt at stå frem og fortælle, hvad det har betydet, er det fordi, han ikke ønsker det samme for nogen.

- Jeg synes, det var dybt, dybt pinligt. Jeg skammede mig sådan over det, og jeg kan huske de andre drenges grin og kommentarer, når vi havde idræt i skolen. Jeg følte mig anderledes, og det gør jeg på sin vis stadig. Så det har præget både min barndom, teenage-tiden og også nu mit voksenliv. Følelsen af at være anderledes er der bestemt endnu. Det er selvfølgelig noget, man må prøve at acceptere. Men jeg er 44 år nu, og jeg synes stadig, at det er et overgreb, jeg har været udsat for, siger Niels Plougmann.

Skal ske af fri vilje

Han understreger, at han ikke har noget imod omskæring, hvis ellers det sker af det enkelte menneskes egen fri vilje. Og at den, der i givet fald skal tage beslutningen for sig selv, er moden nok til at gøre det.

- Hvad man selv måtte vælge at gøre på et senere tidspunkt i livet - altså når man er gammel nok til selv at tage stilling på et oplyst grundlag - det vil jeg ikke blande mig i. For så er det ens eget frie valg - f.eks. af religiøse grunde. Men det valg fik jeg desværre aldrig selv. Og det er i virkeligheden det, der er sværest at leve med også den dag i dag: At jeg ikke selv fik valget at kunne bestemme over min egen krop, siger han.

Mens omskæringen har givet skrammer og ar på sjælen, har det selvsagt også gjort det fysisk. Niels havde store smerter længe efter, han var blevet omskåret, og gennem tre uger blødte det, så der dannedes sår, som satte sig fast i underbukserne. Og så blødte det igen. Sådan var det gennem et stykke tid.

- Det var meget smertefuldt, men smerterne fortog sig lidt efter lidt efter nogle uger. Men de fysiske følger er der jo også den dag i dag. Jeg har væsentlig nedsat følelse i penis, og jeg har f.eks. oplevet, at amputationsarret er revnet et par centimeter i forbindelse med seksuel aktivitet. Og husk på, at det altså er mere end 35 år siden, jeg blev omskåret, siger Niels Plougmann.

Og forklarer gennem et sammenlignende eksempel, hvordan den fysiske følelse i manddommen bliver væsentligt nedsat, når man er omskåret:

Hård hud

- Prøv at forestille dig, at det er blevet maj, solen er rigtig begyndt at bage, det er 23 grader, og du går for første gang det år udenfor på gårdspladsen med bare fødder. Og forestil dig så, at vi er kommet hen i slutningen af august, hvor du over sommeren har fået hård hud under fødderne. Det er jo ikke ligefrem det samme.

Niels Plougmann tilføjer:

- Omskæring er grov legemsbeskadigelse, og de læger og sygeplejersker, som medvirker til det, overtræder lægeløftet ved at skære i og lemlæste raske legemsdele. Jeg synes, det er bizart, at det skulle overgå mig, siger han.