»Det svarer til, at politiets efterforskninger slipper ud til pressen.«

Sådan lyder dommen fra specialkonsulent Christina Friis Johansen fra Play the Game (en organisation, der beskæftiger sig med problemstillinger i moderne sport) om den hemmelige rapport, der kæder Jakob Fuglsang og Astana sammen med dopinglægen Michele Ferrari.

»Det er virkelig beklageligt, at rapporten er kommet frem. Der er ikke mere i det her på nuværende tidspunkt, end at antidoping-organisationerne har gjort, hvad de skulle og hele tiden gør: At efterforske alle spor og indicier, der peger i retning af en overtrædelse.«

Søndag bragte DR, Politiken og VG historien om, at en hemmelig rapport undersøger den danske stjernes angivelige forbindelse til en af cykelsportens største skurke, men samtidig fremgik det, at rapporten ikke kan konkludere nogen forbindelse mellem de undersøgte parter.

Onsdag reagerede Cycling Anti-Doping Foundation (CADF), der har igangsat rapporten, og forklarede, at der ikke rejses nogen sag mod Fuglsang. Til gengæld beklagede unionen, at rapporten er blevet lækket til dele af pressen.

Ifølge Christina Friis Johansen, der tidligere har arbejdet for Antidoping Danmark (ADD), er rapporten alene ikke nok til at dømme Astanas 34-årige cykelstjerne for noget som helst.

»Jeg synes ikke, at anklagerne mod Fuglsang virker særlig stærke. Det er helt klassisk arbejde, der er foregået. Man har haft grund til at efterforske noget, det har man gjort, men man har ikke fundet dokumentation, som man mener kan holde i en sag. Derfor er man ikke gået videre. Det er ligesom det, der står tilbage.«

Alligevel forklarer hun, at der skal mere end blot et enkeltstående rygte til at igangsætte en undersøgelse, som den CDAF har fået udarbejdet af Sportradar (Sportradar indsamler og analyserer sportsdata, red.).

Jakob Fuglsang vinder femte etape af Tirreno-Adriatico i 2019.
Jakob Fuglsang vinder femte etape af Tirreno-Adriatico i 2019. Foto: DARIO BELINGHERI
Vis mere

»Det er ikke nok med en enkelt person, der siger en ting. Man har sandsynligvis haft nogle oplysninger fra flere forskellige kilder, som man har vurderet troværdigheden på,« siger Christina Friis Johansen.

»Der er blevet kigget på de her efterretninger, og så har man vurderet, at de var tilstrækkelige til at gå videre og initiere en undersøgelse. Man kaster ikke penge efter at få et firma til at lave en undersøgelse, hvis ikke man mener, at der er dokumenteret grund til at gøre det.«

Tirsdag annoncerede Tour de France-boss, Christian Prudhomme, at han ville holde øje med Fuglsang-sagen. Her erklærede han blandt andet, at han ventede på at se rapporten eller høre en udtalelse fra CADF. Sidstnævnte kom så onsdag, men ifølge Christina Friis Johansen har Prudhomme slet ikke ret til at se den omdiskuterede rapport.

»At Prudhomme vil se rapporten er et fuldstændig urimeligt krav, synes jeg, for der foreligger ingen overtrædelse,« mener hun.