Hvor skal eksverdensmesteren Viktor Axelsen træne efter 30. november, hvis forhandligerne om de danske elitebadmintonspilleres kommercielle rettigheder med Badminton Danmark kuldsejler?

»Jeg både håber og tror, at parterne finder en løsning på problematikken. De har begge brug for hinanden,« siger den tidligere assistentlandstræner Michael Kjeldsen, der nu er sportschef i Højbjerg Badmintonklub ved Aarhus, til B.T.

»Men går forhandlingerne i hårdknude, har Viktor formentlig ikke andet valg end at forlade træningen på badmintonforbundets elitecenter i Brøndby. Bliver det konsekvensen, kan det ende med, at han fremadrettet måske kommer til at træne  på Peter Gades nyetablerede akademi eller i Dubai, hvor faciliteterne også er gode,« siger Michael Kjeldsen.

B.T. har fanget Peter Gade på telefonen. Den tidligere verdensrangliste-etter og All England-mester understreger, at han ikke har modtaget henvendelser om et eventuelt fremtidigt samarbejde med Viktor Axelsen på Peter Gade Academy i Gentofte.

»Men kommer den, vil jeg sige til ham, at han er velkommen,« siger Peter Gade.

Viktor Axelsens far og rådgiver, Henrik Axelsen, har til den 'betændte' sag heller ikke mange kommentarer.

»Jeg kan sige så meget, at vi i øjeblikket er i tænkeboks omkring fremtiden. Men før Viktor og jeg udtaler os mere konkret, skal vi have afviklet en snak på to-mands-hånd, når han en af de kommende dage vender hjem fra sin deltagelse ved Korea Open i Seoul,« siger Henrik Axelsen.

Her røg Viktor Axelsen sensationelt ud allerede i anden runde, hvor det blev til et to-sæts-nederlag mod kineseren Zhao Junpeng, der blot ligger nummer 74 på verdensranglisten.

Foto: KIMIMASA MAYAMA
Vis mere

»Det var en af de dage, hvor hans spil ikke fungerede optimalt,« siger Henrik Axelsen, der ikke vil afvise, at sønnens tanker i øjeblikket mere er rettet mod konflikten med Badminton Danmark end spillet på banen.

»Lige nu vil jeg være ked af at udtale mig konkret i sagen, da Viktor jo ønsker den løst på en måde, så alle er tilfredse,« siger Henrik Axelsen.

Ifølge Badminton Danmarks sportschef Jens Meibom vil der i dagene mellem 8. og 12. oktober blive holdt et møde mellem Spillerforeningen, badmintonspillerrådet og badmintonforbundets ledelse.

»Efter de indledende samtaler føler jeg en god tro på, at vi kan nå frem til en aftale, som alle kan være tilfredse med. Men der er ingen garantier,« siger Jens Meibom, der gerne ser Viktor Axelsen fortsætte på Badminton Danmarks elitecenter i Brøndby.

Mange betragter konflikten som en sag mellem Viktor Axelsen, som har flere store personlige sponsoraftaler, og Badminton Danmark, men sådan ser Jens Meibom ikke på den.

»Det er en proces, der omhandler alle vores 30 bedste spillere, og én blandt disse er Viktor Axelsen,« siger Jens Meibom, der på spørgsmålet om, hvad han vil mene om, at Danmarks pt. bedste herresinglespiller eventuelt vælger at forlade sin daglige gang på forbundets træningscenter, svarer således:

»Det er et hypotetisk spørgsmål, som jeg ikke har nogen kommentarer til.«

Så glad var Viktor Axelsen efter han ved OL i Rio 2016 havde vundet bronze.
Så glad var Viktor Axelsen efter han ved OL i Rio 2016 havde vundet bronze. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

I Team Danmark følger man udviklingen i sagen med interesse.

»Lige nu ser jeg ingen anledning til at kommentere mulige udfald på de igangværende forhandlinger,« siger eliteidrætsorganisationens direktør Lone Hansen.

Tiden vil vise, hvorvidt Viktor Axelsen i tilfælde af elitecenter-exit fortsat vil kunne spille på landsholdet og repræsentere Danmark ved store begivenheder som OL og VM.

»Det spørgsmål kan der ikke svares på i øjeblikket. Svaret afhænger af, hvad forhandlingerne ender med,« siger Lone Hansen, der tidligere på måneden - under overskriften »Dansk idræts står ved en skillevej« - sendte disse betragtninger i en mail til B.T.:

»Det er ikke Team Danmarks opgave at 'vælge side' i de aktuelle konflikter. Det er en forhandling, som specialforbund og atleter selv skal foretage og vælge den bedst mulige løsning. Hæver vi os lidt op over de aktuelle konflikter, kan vi dog konstatere, at der står meget på spil for dansk eliteidræt som helhed.

Det handler om, hvordan vi vil udvikle eliteidrætten - herunder landsholdsarbejdet - i Danmark, og derfor er de aktuelle konflikter i fodbold og badminton ikke kun afgrænset af disse to idrætsgrene. Udfaldet kan påvirke elitearbejdet i samtlige specialforbund fremadrettet.«