Smertestillende piller kan gøre underværker, men det kan lokalt virkende præparater som anti-inflammatoriske cremer og geler i mange tilfælde også. Uden at påvirke hele kroppen.

Du kender det sikkert. Du har ondt – om det så er i hovedet, i ryggen, i nakken, eller i knæet – og du sluger en pille eller to for at dulme smerten. Sådan gør de fleste af os, når vi føler smerte og i rigtig mange tilfælde har pillerne også en god effekt i forhold til smertelindringen. Men der er også andre veje ud af de lokale smerter. Det er nemlig ikke altid nødvendigt at tage piller, der påvirker hele kroppen, hvis smerten sidder i f.eks. knæ eller nakke.

Læs mere om en alternativ måde at lindre smerter på

”Anvendelsen af lokalt virkende smertestillende midler er steget markant de seneste år, da danskerne i stigende grad har fået øjnene op for at det kan være et alternativ til pillerne i relation til lokale smerter som f.eks. en forstuvning, ondt i nakken eller smerter i mindre led,” siger læge Søs Wollesen.

Arkivfoto: Scanpix
Arkivfoto: Scanpix
Vis mere

Minimal indvirkning på resten af kroppen
Lokal smertelindring har i modsætning til præparater i pilleform den fordel, at du kun påvirker et mindre område af kroppen.

”Når smertestillende præparater anvendes lokalt, optages der kun få procent af det aktive stof i kroppen, hvilket betyder, at risikoen for bivirkninger er mindre. Herudover har det den fordel, at der er lav risiko for overdosering og interaktion med andre lægemidler. Lokalt virkende præparater kan anvendes på lige fod med smertestillende piller i tilfælde af akutte muskel- og ledsmerter. Forskellen er, at du nedsætter risikoen for en række bivirkninger,” siger Søs Wollesen.

Lindring for bevægelsesfrihedens skyld
Fysioterapeut Pia Koch anbefaler ofte anti-inflammatoriske cremer og salver i forbindelse med smertebehandling.

”Oplever man smerter, er det vigtigt at disse bliver lindret, men det er langt fra alle, der ønsker at tage piller for at dæmpe smerterne. Derfor anbefaler jeg ofte, at man anvender en anti-inflammatorisk gel, såfremt smerten sidder i muskler eller led. F.eks. hvis det handler om smerter i knæ, albuer eller ankler. På den måde påvirker man heller ikke hele kroppen,” siger Pia Koch.

Arkivfoto: Scanpix
Arkivfoto: Scanpix
Vis mere

Et andet alternativ til smertestillende piller er, at man simpelthen bider smerten i sig. Men denne løsning vil Pia Koch ikke anbefale.

”Det er vigtigt at smerten dæmpes, så man kan bevæge sig, for det har kroppen brug for – uanset om man er ved at komme sig over en skade eller hvis man har kroniske smerter. Ved at anvende et anti-inflammatorisk middel dæmper man dels smerten, men præparatet går også ind og behandler inflammationen, så man hurtigere kommer sig,” afslutter Pia Koch.

Se, hvordan du kan behandle inflammationer her

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.