Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen mener, at der er behov for et fundamentalt opgør med aktiveringen af ledige.

Arbejdsløse i aktivering bliver sjældent sendt i uddannelse.

Blot 9 procent af de ledige er i aktivering i regulære uddannelsesforløb, viser en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Det er for lidt - systemet har slået fejl, fastslår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), skriver Politiken.

- Beskæftigelsessystemet er slet ikke gearet til at klæde mennesker på til at kunne klare sig på fremtidens arbejdsmarked. Fra min side bebuder jeg et fundamentalt opgør med den beskæftigelsespolitik, der føres i dag, siger ministeren til Politiken og påpeger, at der er et kæmpe behov for at løfte de lediges uddannelsesniveau.

Hele 60 procent af de ledige kontanthjælpsmodtagere er ufaglærte, og de er samtidig dem, der sjældnest modtager uddannelse under aktivering. Ifølge ministeriets nye tal sker det kun for 3 procent af kontanthjælpsmodtagerne.

- Når du er langtidsledig og ufaglært, er du fuldstændig prisgivet. Der er kun tilbage at vente på, at der kommer flere arbejdspladser. Det er simpelthen for usikkert et grundlag at give mennesker, siger Mette Frederiksen til Politiken.

Ministeren ønsker et markant løft i andelen, der aktiveres i uddannelse, og hun vil skele til den akutpakke, som regeringen netop har vedtaget som hjælp til de ledige, der risikerer at ryge ud af dagpengesystemet.

Danmark bruger seks milliarder kroner om året på den aktive indsats for ledige. Indsatsen har ofte været kritiseret - især de såkaldte »pipfuglekurser«, hvor ledige skulle finde deres indre fugl.

Mette Frederiksen vil bruge pengene fra den indsats til at betale uddannelse for flere.