Forbrugerene er på bar bund, hvis de gerne vil undgå bromerede flammehæmmere. Der er ikke seriøs hjælp at hente hos hverken Miljøstyrelsen, producenter eller butikker.



Det viser den test, B.T. har lavet sammen med Jette Lund Frederiksen, der er overfølsom overfor stofferne.

På Miljøstyrelsens hjemmeside opfordres forbrugerne til at efterspørge varer, der ikke indeholder de bromerede flammehæmmere, der er flest problemer med, eller vælge varer med miljømærket »Svanen«, »Blomsten« eller det tyske »Blauer Engel«.

Men det er lettere sagt end gjort, når man står i butikken. Der bliver nemlig ikke skiltet med hverken miljømærker eller indhold af bromerede flammehæmmere.

»Man skal spørge, hvis man er i tvivl,« siger Lisbet Seedorff, kontorchef i Miljøstyrelsen. Men heller ikke den løsning virker. Kun i den TV-forretning, der på forhånd var bekendt med, at B.T. kom på besøg, vidste ekspedienten, hvad vi talte om.

»Jeg plejer at sige, at jeg falder død om, hvis jeg indånder det stof, for ellers tager de mig ikke alvorligt og undersøger sagen til bunds,« siger Jette Lund Frederiksen.

Hun har været allergisk over for bromerede flammehæmmere i ti år og køber ind efter den såkaldte »0-liste« med varer uden bromerede flammehæmmere. Den er udarbejdet af Økologisk Råd, Danmarks Naturfredningsforening og Informationscentret for Miljø og Sundhed. Men listen er fra november sidste år, og der er ikke kommet en ny.

Organisationerne har nemlig sendt over hundrede breve ud til forhandlere og producenter, men kun få svarer på, om de sælger produkter uden bromerede falmmehæmmere.

»Det kunne tyde på, at de ikke har så mange nye produkter at præsentere. Siden Miljøministeriet lavede sin kampagne i 2001, er opmærksomheden desværre dalet,« siger Thomas Breck, der er leder af Miljø og Sundhed. mth