Så kom Armstrongs tørre tårer

Han mistede 75 millioner dollar i sponsorater, men det værste var at blive bedt om at træde ud bestyrelsen i Livestrong, fortalte Lance Armstrong i en følelsesladet anden omgang af interviewet med Oprah Winfrey.

Det var som at få sportens pendant til en 'dødsstraf' for brugen af ulovlige medikamenter og for at lyve om det, sagde den tidligere cykelstjerne Lance Armstrong i anden del af et højt profileret interviewet med Oprah Winfrey, der blev sendt natten til lørdag dansk tid.

Amerikaneren håber dog, at udelukkelsen på livstid vil blive omstødt en dag, så han igen kan deltage i sportskonkurrencer. Armstrong erkender, at han fortjener at blive straffet for mange års doping, der hjalp ham på vejen mod de syv sejre i Tour de France, skriver Reuters. Han mener dog, at hans straf er meget hårdere end de sanktioner, der tidligere er blevet idømt andre syndere, der gik til bekendelse og fik nedsat straf for at vidne mod den tidligere tourkonge.

- Jeg siger ikke, at det er unfair, men jeg siger, at det er anderledes end de andre. Jeg fortjener at blive straffet, men jeg er ikke sikker på, at jeg fortjener dødsstraffen, sagde Armstrong. 41-årige amerikaner har ingen ambitioner om at vende tilbage til professionel cykelsport, men vil gerne kunne stille op i andre konkurrencer, som for eksempel maratonløb.

- Med denne straf ligger jeg, som jeg har redt, Ville jeg elske at løbe Chicago Marathon, når jeg bliver 50? Jeg ville elske at kunne gøre det, men det kan jeg ikke. Amerikaneren havde svært ved at holde følelserne inde, da han indrømmede, at han skammede sig over, hvad han havde gjort og følte anger.

Tårerne var svære at holde tilbage, da han talte om det øjeblik, hvor han fortalte sine børn, at beskyldningerne mod ham var sande. Men Armstrong græd dog ikke, selvom emnet var følsomt.

- Jeg så min søn Luke, hvordan han forsvarede mig og sagde, at det ikke var sandt. Det var der, jeg var nødt til at fortælle ham det. Han havde aldrig spurgt mig, om det var sandt. Han stolede på mig.

- Jeg sagde hør her, der har været en masse spørgsmål om din far, brugte jeg doping eller ej? Jeg vil have, du skal vide, at det er sandt, fortalte Armstrong.

- Jeg sagde til ham, at han ikke skulle forsvare mig mere. Hvis nogen siger noget til dig, så skal du ikke forsvare mig, men bare sige "hey, min far har sagt undskyld."

Lance Armstrong blev udelukket på livstid og frataget sine titler. Han hævder, at han mistede 75 millioner dollar (420 millioner kroner), da hans sponsorer opsagde kontrakterne med ham efter rapporten fra den amerikanske antidopingagentur.

Den 41-årige texaner fortalte, at det værste havde været, da han måtte forlade velgørenhedsorganisationen Livestrong, som han stiftede for at støtte andre kræftramte.

- Det var det mest ydmygende øjeblik. Jeg blev bedt om at træde tilbage som formand for bestyrelsen. Et par uger senere kom det næste opkald, og jeg blev bedt om at træde helt ud af bestyrelsen. Det var det værste øjeblik.

Læs også: