Lyt til artiklen

Det er stort set umuligt at få medlemmer af SF og Socialdemokraterne til at kommentere Helle Thorning-Schmidts leasing af en bil i Tyskland - en leasing-model der betyder, at hun betaler 19 procent i moms til den tyske stat og ikke 25 procent i den danske statskasse.

Bt.dk har været i kontakt med flere medlemmer fra Socialdemokratiet, men talelysten er yderst begrænset hos medlemmerne, når talen falder på formandens leasingfidus.

Da bt.dk får fat på Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, er hun ikke meget for at udtale sig.

- Jeg skal vist passe på, hvad jeg siger om jer. Pænt farvel og kan du have en god sommer, er Karen Hækkerups eneste kommentar.Heller ikke Socialdemokraternes næstformand for Folketingsgruppen, Morten Bødskov, ønsker at kommentere formandens momsfidus.

Først beder han bt.dk om at ringe tilbage senere, men da han hører, hvad det går ud på, har Bødskov ingen kommentar.

- Snak med Nick Hækkerup om det. Han er vores skatteordfører, og jeg har ingen kommentarer til det, siger Morten Bødskov til bt.dk.Også flere medlemmer hos SF er tavse, når det kommer til deres statsministerkandidats leasing af en bil i Tyskland.

Villy Søvndal oplyser gennem sin presserådgiver, at han ikke ønsker at blive blandet ind i sagen. Retsordfører hos SF, Karina Lorentzen Dehnhardt, har heller ingen kommentar til sagen, og i går sprang skatteordfører Jesper Petersen fra en aftale med B.T. om at svare på spørgsmål skriftligt.

Bt.dk har forsøgt at fange Socialdemokraterne Mette Frederiksen, Carsten Hansen, Henrik Sass Larsen og Henrik Dam Kristensen for en kommentar, men uden held.

Heller ikke SF´s Ole Sohn eller Ida Auken har været at træffe.

Hele miseren om Helle Thorning-Schmidt er blusset op, efter det kom frem, at hun havde leaset en Volkswagen Polo 1.4 hos Carepoint i Glostrup. Carepoint har en aftale med Fleggard Leasing, der  er bosiddende i Nordtyskland. Det betyder, at hun slipper med 19 procent i moms til den tyske statskasse i stedet for 25 procent i Danmark.

Helle Thorning-Schmidt har tidligere undskyldt sig med over for Jyllands-Posten, at hun ikke vidste, at hun betalte tysk moms, når hun havde leaset bilen hos en forhandler i Glostrup.

Siden har hun ændret forklaringen og bedyret, at hun ikke havde læst leasingkontrakten ordentligt igennem, da hun underskrev den.

Bt.dk har tidligere onsdag fulgt Morten Bødskovs opfordring og kontaktet Socialdemokraternes skatteordfører og partiets næstformand, der havde følgende kommentar om formandens bilaftale.

- Man må skelne mellem bevidsthedsgraden hos dem, der leaser bilerne, når man skal vurdere hvor dadelværdigt det er.

Til Ekstra Bladet har Nick Hækkerup derimod udtalt, at Helle Thorning-Schmidt måske ikke helt var klar over hvad moms hedder på tysk.

- Kan man egentlig forlange af helt almindelige mennesker, at de skal kunne sætte sig ind i, hvem Fleggaard er, hvad moms hedder på tysk (MwSt. eller mehrwertsteuer, red.) og sådan noget?, siger han til eb.dk.

Om Nick Hækkerup ikke har læst onsdagens udgave af B.T. skal være usagt, men her fremgår det tydeligt, at en standardkontrakt hos Fleggaard står på dansk, og der flere står tydeligt, at der betales tysk moms på 19 procent.

Kommunikationsrådgiver og tidligere pressesekretær for SF, Peter Goll, forstår godt, at ingen medlemmer er meget for at udtale sig.

- En vigtig læresætning i kommunikationsstrategi er, at alt, hvad der ikke kan forklares, kan ikke forsvares. Det er jo tydeligt, at ingen medlemmer rigtig kan forklare sig ud af, hvorfor hun skulle lease i en bil i Tyskland, siger han fortsætter.

- Hvis man i S og SF mente, at man havde en god sag, så plejer man at have meget på hjerte. Så føler man jo, at kritikken er uretfærdig og gerne vil forklare sig. Det er bare svært i denne sag, siger Peter Goll til bt.dk.