Han var kendt som ’dødsenglen fra Auschwitz’, hvor han var ansvarlig for grufulde eksperimenter på tusindvis af jøder. Nu skal den berygtede nazi-læge Josef Mengeles egne knogler bruges til forskning.

Det skriver den britiske avis Independent.

Mengeles knogler skal nemlig bruges på det brasilianske universitet Sao Paulo i Brasilien, hvor medicinstuderende fremover skal studere knoglerne i forskningsmæssig sammenhæng.

Det sker efter, at Mengeles knogler ellers i årevis blot har ligget opbevaret i en plastiksæk.

Efter krigen flygtede Josef Mengele ligesom mange andre nazister til Sydamerika for at undgår retsforfølgelse for de grusomme krigsforbrydelser nazisterne havde begået.

Mengele havde stået for de frygtelige eksperimenter på tusindvis af jøder i koncentrationslejren Auschwitch i Polen. Blandt de skrækkelige beretninger har overlevende fortalt, hvordan han udførte operationer uden bedøvelse. Forsøgene menes at have dræbt over 400.000 mennesker.

Josef Mengele ankom til Argentina i 1960’erne, hvor han fik husly hos et tysk par. Nazi-jægeren Simon Wiesenthal forsøgte forgæves at finde ham.

Det var i Auschwitz, at de frygtelige forsøg blev gennemført.
Det var i Auschwitz, at de frygtelige forsøg blev gennemført.
Vis mere

Først i 1984 fik omverdenen kendskab til Mengeles skæne, da man fandt hans grav. Det blev fastslået, at han var død tilbage i 1979.

Ingen bad om at få udleveret hans jordiske rester efter hans død, og hans knogler har dermed ligget i en blå plasticpose på det medicinske institut i Sao Paulo. Men nu skal knoglerne op af sækken og komme de studerende til gode.

Doktor Danien Remero Munoz, der var med til at identificere Mengeles knogler tilbage i 1984, har nemlig fået tilladelse til, at knoglerne kan bruges til forskning,

»Knoglerne kan være en hjælp til at lære, hvordan man undersøger resterne af en person og derefter sammenligner den information med data fra dokumenter om den pågældende person,« har Dr. Munoz udtalt.

Han nævner et eksempel fra sin egen tidligere undersøgelse af Mengele, hvor lægerne fandt et brud på bækkenet. I dokumenter fra Mengeles tid i hæren, fandt lægerne efterfølgende oplysninger om, at han havde brækket bækkenet i en motorcykelulykke i Auschwitz.

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for nyheden om, at Mengeles knogler nu skal bruges i undervisning.

For den 92-årige Cyrla Gewartz, der oplevede Mengeles grusomheder på nærmeste vis, da hun blev sendt i koncentrationslejr i Auschwitz, vækker det frygtelige minder.

»Jeg har allerede for mange smertefulde minder af ham, og hvad han gjorde mod mig og andre i Auschwitz. Det er minder, som jeg ikke kan slette fra min hukommelse,« fortæller hun til Independent.