I mere end hver anden sag begår kommunerne fejl, når de bruger sanktioner over for kontanthjælpsmodtagere.

København. Ankestyrelsen har undersøgt i alt 131 sager fra 13 kommuner. I sagerne har kommunerne givet modtagere af kontant- eller uddannelseshjælp en sanktion efter den såkaldte aktivlov.

I mange tilfælde har afgørelsen dog været forkert. Det viser Ankestyrelsens undersøgelse:

* I mere end halvdelen af alle sagerne - 70 af de 131 - vil kommunernes afgørelse være blevet ændret, hvis borgeren havde klaget over kommunens afgørelse til Ankestyrelsen.

* Blandt sagerne er 78, hvor borgeren er blevet væk fra en samtale. Kun i 31 af de sager var betingelserne for en sanktion ifølge undersøgelsen opfyldt.

* I 29 sager har borgeren fået en sanktion for ikke at registrere jobsøgningen i Jobnet. I hele 22 af de 29 sager havde kommunen ikke ret til at give borgeren en sanktion.

* Også i andre sager var betingelserne ikke opfyldt for at kommunen kunne sanktionere. Det er sager, hvor borgeren får en sanktion af kommunen for ikke at søge job som aftalt eller opfylde pligten om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

* Der er undersøgt fire sager om sanktion for ikke at søge job og 20 sager om sanktion for ikke at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. I ingen af disse sager var betingelserne opfyldt for at kommunen kunne give borgeren en sanktion.

Kilde: Ankestyrelsens praksisundersøgelse om anvendelsen af sanktioner over for uddannelses- og kontanthjælpsmodtagere.

/ritzau/