Sangeren og komikeren undrer sig såre over Højesterets afgørelse om, at regeringen ikke handlede i strid med grundloven, da man tiltrådte Lissabontraktaten uden en folkeafstemning.

Niels Hausgaard var blandt de mange tilhørere, da Højesteret onsdag stadfæstede landsrettens dom og frifandt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) for brud på grundloven, da regeringen i 2008 tiltrådte Lissabontraktaten uden at spørge danskerne.

Han er ikke tilfreds med afgørelsen, men erkender, at sagen nu er slut.

»Jeg er meget uenig, men altså - det er jo Højesteret,« siger Niels Hausgaard.

Sangeren er med i en gruppe på 34 danskere, der gik rettens vej, da det stod klart, at det ifølge Justitsministeriet ikke var nødvendigt med en folkeafstemning om traktaten inden for grundlovens rammer. Han mener, at onsdagens afgørelse svækker det danske demokrati.

»Forholdet til vores forfatning, altså vores grundlov, har lidt et knæk. For mig er det indlysende, at vi afgiver suverænitet i et ikke nærmere bestemt omfang, og det mener jeg, at selv et barn på otte år kan se. Det er ånden i det, og det har man så set bort fra. Det giver en vis afmagtsfølelse i befolkningen og dermed et svagere demokrati, og det er jeg ked af,« siger Niels Hausgaard.

Lissabontraktaten blev til for at lette beslutningsprocesser i EU, så det skulle blive nemmere at træffe beslutninger i unionen efter østudvidelsen.

Niels Hausgaard er ikke overrasket over stadfæstelsen af landsrettens afgørelse og peger på, at man har været oppe imod nogle tunge modstandere i form af både regeringen og Folketinget.

»Det kan nok ikke lade sig gøre, for vi er oppe imod kræfter, som vi ikke magter. Der er kun den folkelige debat, der har værdi nu og som kan flytte noget, men den er sådan set udeblevet ret meget. Så jeg ved ikke rigtig. Men nu vil jeg tage ud og synge nogle sange,« siger han.

Gruppen, som Niels Hausgaard er en del af, lagde i sin tid sag an mod den daværende VK-regering med Anders Fogh Rasmussen (V) i spidsen, men stævningen var onsdag rettet mod de nuværende stats- og udenrigsministre, Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal. De er nu begge frifundet for grundlovsbrud.

Fakta om Højesterets dom og Lissabontraktaten

Højesteret har onsdag afgjort, at det ikke er i strid med grundloven, at der aldrig er blevet udskrevet folkeafstemning om Lissabontraktaten, som VK-regeringen tiltrådte i 2008.

Dermed frifindes nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Selvom det var den tidligere regering, der sagde ja til, at Danmark dengang skulle tilslutte sig EU-traktaten, var stævningen rettet mod de nuværende stats- og udenrigsministre.

Østre Landsret fastslog i sommer, at indgåelsen af traktaten ikke var grundlovsstridig, efter at en gruppe danskere, herunder flere kendte kulturpersonligheder, var gået rettens vej med sagen, da det stod klart, at det ifølge Justitsministeriet ikke var nødvendigt med en folkeafstemning om traktaten inden for grundlovens rammer.

Traktaten trådte derfor i kraft uden folkeafstemning 1. december 2009, men gruppen mente, at Danmark med sin tiltrædelse overdrog så mange beføjelser til EU, at det var i strid med grundlovens paragraf 20, der handler om afgivelse af suverænitet.

Lissabontraktaten blev til for at lette beslutningsprocesser i EU, så det skulle blive nemmere at træffe beslutninger i unionen efter østudvidelsen.

BNB