Et nyt dagpengesystem kræver penge på bordet, lyder Socialdemokraternes nye melding. Men Mette Frederiksen vil til stor ærgrelse for blandt andre DF ikke lave en aftale uden om regeringen.

105. Så mange folketingsmedlemmer mener nu, at der skal postes flere penge i et nyt dagpengesystem. Det er en god sjat mere end de nødvendige 90, men det alternative flertal kommer ikke til at holde regeringen udenfor.

Socialdemokraterne vil nemlig ikke arbejde uden om regeringen, forsikrer formand Mette Frederiksen (S):

»Det gør man i Italien, det gør man simpelthen ikke i Danmark. Danskerne har truffet den beslutning, at Lars Løkke Rasmussen (V) er statsminister. Finanspolitikken bliver nødt til at være forankret i regeringen. Alt andet er simpelthen noget sniksnak,« sagde hun kort efter at have annonceret partiets nye holdning under Folketingets åbningsdebat.

En melding, der vakte glæde hos Enhedslisten. Men glæden blev hurtigt til skuffelse, da Mette Frederiksen afviste at gøre brug af det alternative flertal.

»Hun deponerer Socialdemokraternes stemmer hos Venstre,« lød anklagen fra næstformand i folketingsgruppen Pernille Skipper (Ø).

Udover Enhedslisten er SF og Dansk Folkeparti også en del af spendér-holdet. DF-formand Kristian Thulesen Dahl (DF) går som udgangspunkt efter en aftale med regeringen.

»Men det er klart, at jeg ikke vil udstyre dem med den vetoret, som Mette Frederiksen vil udstyre dem med. At de nærmest kan sidde på hænderne og sige nej til det hele, og så er det kun os andre, der skal flytte os,« siger han og tilføjer:

»Man presser jo kun Venstre hen på det rigtige spor, hvis de ultimativt er usikre på, om vi kunne finde på at lave noget med et andet flertal.«

SF-formand Pia Olsen Dyhr (SF) kalder det »trist«, at Mette Frederiksen står fast på at få regeringen med i aftalen.

»Det må handle om forbedringer for de arbejdsløse og ikke partibogstaver,« siger hun.

Spørgsmålet om prisen på et nyt dagpengesystem har længe runget på Christiansborgs gange. Statsministeren meddelte i sin åbningstale tirsdag, at dagpengereformen fra 2010 grundlæggende er rigtig, men ikke perfekt.

Mette Frederiksen erklærede sig under torsdagens åbningsdebat »grundlæggende uenig« med statsministeren og slog fast, at der er behov for »yderligere finansiering«:

»Hvordan og hvor meget må vi forhandle om. Men en samlet løsning findes næppe inden for de nuværende rammer. Det bør 90 mandater i Folketinget kunne finde sammen om. Ellers er vi i Socialdemokratiet ikke med,« lød den kontante udmelding.

For fire måneder siden, da Socialdemokraternes formand hed Helle Thorning-Schmidt (S), lød det ellers, at der ikke var råd til et dyrere dagpengesystem. Holdningsskiftet kommer ikke bag på Socialdemokraternes tidligere regeringspartner, de Radikale, der fortsat ikke er tilhænger af en dyrere model.

»Skal der findes penge, skal de finansieres - og det er partierne, der vil bruge dem, der må finde dem,« siger partileder Morten Østergaard (R).

Regeringens udgangspunkt er også, ifølge Berlingske Nyhedsbureaus oplysninger, at der ikke skal bruges flere penge. Men hvis et flertal ønsker noget andet, er regeringen »ikke kategorisk afvisende«.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har ingen kommentar, før Dagpengekommissionen fremlægger sine anbefalinger 19. oktober.