Statsministeriet orienterer Lars Løkke Rasmussens advokat, inden det giver pressen aktindsigt i bilag. Det er ikke en neutral behandling, mener pressejurist.

Der gik 18 minutter fra en journalist på Ekstra Bladet den 16. marts i år anmodede om aktindsigt i alle bilag om forbrug af øl, vin og spiritus, mens Lars Løkke Rasmussen (V) var regeringschef, til at hans advokat blev orienteret.

Det viser dokumenter fra Statsministeriet, som Information har fået aktindsigt i.

Ifølge pressejuristen Oluf Jørgensen er det langt fra en neutral behandling.

»Statsministeriet og andre offentlige myndigheder skal agere neutralt i forholdet mellem på den ene side journalister og på den anden side virksomheder eller personer, der udsættes for aktindsigt,« siger han til Information.

»Statsministeriet agerer ikke neutralt, når ministeriet med orienteringen om udkastet til afgørelse giver Lars Løkke og hans rådgivere mulighed for at forhåndsspinne om det journalistiske arbejde,« siger Oluf Jørgensen.

14. april fik Ekstra Bladet svar på aktindsigten. Små to dage forinden havde advokat Nicolai Mallet modtaget Statsministeriets svar og bilag og havde mulighed for at komme med kommentarer.

Da Lars Løkke Rasmussen sad til Dronningens fødselsdagsfest på Christiansborg 15. april, blev der lagt et opslag op på hans facebookside, der kom Ekstra Bladet i forkøbet.

»Mine gode venner på Ekstra Bladet har i sandhedens tjeneste nu søgt aktindsigt i, hvor meget alkohol der er drukket i Statsministeriet i min - og kun min - tid som statsminister«, skrev Lars Løkke Rasmussen.

Herefter kom han selv med en forklaring på alkoholforbruget, og lagde desuden de bilag, som Ekstra Bladet havde fået adgang til, ud på Facebook.

Statsministeriet forklarer, at advokat Nicolai Mallet har fået dokumenterne at se i den pågældende sag, fordi man ifølge offentlighedsloven først skal underrette offentlige ansatte, hvis der begæres aktindsigt i deres personalesager.

Lars Løkke Rasmussen var ikke offentlig ansat i tiden som statsminister, men ministeriet mener, at det er »i overensstemmelse med god forvaltningsskik, at venstrepolitikerens advokat for mulighed for at komme med sine bemærkninger.«