Statsminister Helle Thorning-Schmidt vil tage imod et topjob i EU, hvis hun får det tilbudt, og forlade dansk politik til sommer - inden næste valg.

Det mener to ud af tre garvede politiske journalister, der hver især har fulgt dansk politik tæt i en menneskealder: Kaare R. Skou, Henning Olsson og Bent Stuckert.

De tre var inviteret i studiet på DR2 tirsdag morgen, og her spurgte Niels Krause Kjær dem, hvad de mener om det store spørgsmål på Christiansborg for tiden - er statsministeren på vej væk inden næste valg?

Og det mener både Kaare R. Schou og Bent Stuckert, mens Henning Olsson tvivler. BT skrev søndag, at Helle Thorning-Schmidt er interesseret i posten som EU's udenrigschef, der bliver ledig til sommer efter briten Catherine Ashton, og det mener flere af de erfarne iagttagere altså også.

Det er en kabale, der skal gå op, hvor fire topjobs indgår: Kommissionsformanden, EU-præsidenten, udenrigschef, og NATO-chefen.

- Hvis hun får mulighed for at få en af de tre EU-topposter, vil hun klart sige ja, Hun er højt kvalificeret til posten som udenrigschef. EU-Parlamentet har lært hende at være politiker, og de betragter hende som én af deres egne, siger Kaare R. Schou.



- Jeg tror ikke hun bliver tilbudt posten som kommissionsformand, men udenrigsministerposten kan godt være interessant. Jeg tror ikke hun har besluttet sig endnu. Men jeg tvivler på, at hun forlader dansk politik i år, siger Henning Olsson.

- Det vil blive baseret på, hvordan det går som statsminister. Hun kan tænke: Nu har jeg været formand i ti år, og statsminister i 3-4 år, nu er det tid til at komme videre. Hun kan også være interesseret i en tung kommissærpost. Hun kan komme relativt elegant ud af dansk politik og skabe sig en international karriere. Det er heller ikke særlig sjovt at være statsminister i Danmark med de meningsmålinger, mener Bent Stuckert.

DRs nuværende korrespondent i Bruxelles, Ole Ryborg, mener, at historierne i medierne er overdrevne:

- Man skal tage det, man læser i aviserne, med et gran salt. Historien er så god, at aviserne har svært ved ikke at lytte til dem, der taler historien op. Men jeg kan da godt se et scenarie, hvor Helle Thorning-Schmidt kan blive kompromiskandidat, hvis nogle af de andre bliver vraget. Men lige nu gælder det om for enhver pris ikke at være kandidat, siger han.