Hos Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, er der ingen tvivl om, at Udenrigsministeriet indirekte har været medvirkende til politiets ulovligheder under det kinesiske statsbesøg i 2012.

Flere indikatorer peger på, at Udenrigsministeriet som minimum har påvirket andre myndigheder op til det kinesiske statsbesøg i juni 2012, hvor politiet endte med at krænke demonstranternes grundlovssikrede rettigheder.

Sådan lyder det fra Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), efter Jyllands-Posten har fået indsigt i en række mails, som viser en påtrængende ønske fra Udenrigsministeriet om, at kineserne ikke måtte »tabe ansigt«.

Desuden blev der fra Udenrigsministeriets side i mails lagt vægt på, at besøget skulle blive en »succes«, skriver Jyllands-Posten. Og det ønske må have forplantet sig hos politiet, mener Pernille Skipper.

»Hvis de ikke direkte har givet ordrer, så har de i hvert fald påvirket PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) og Københavns Politi til at foretage de her ulovlige indgreb over for borgere og forhindre dem i at vise det tibetanske flag. Dermed har de krænket vores ytringsfrihed og vores grundlovssikrede ret til forsamlingsfrihed. Jeg synes, det er foruroligende nyt, det må jeg sige,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Hastemailen fra chefen for Udenrigsministeriets Asien-kontor en hel måned inden det kinesiske statsbesøg rummer nogle formuleringer, som går igen i politiets operationsbefaling, der blev holdt hemmelig frem til sidste uge. Blandt andet står der flere steder, at kineserne ikke må »tabe ansigt«.

Pernille Skipper forklarer, at Udenrigsministeriets sprogbrug i de sendte mails har en stor betydning hos de myndigheder, der har fået den tilsendt.

»Hvis man kommunikerer til politiet og PET, at der er behov for, at kineserne ikke taber ansigt, så må man jo forvente, at der bliver handlet på det i den anden ende. Dermed har man i hvert fald også indirekte været med til at sige, at nogle grundlovssikrede rettigheder skulle lide under et godt forhold til Kina og en god handelsaftale,« siger Pernille Skipper.

Fredag bestilte justitsminister Søren Pind (V) en undersøgelse om, hvem der beordrede de implicerede politimænd til at fjerne flag og demonstranter under det kinesiske statsbesøg.