Separat dansk OL-by på tegnebrættet til OL i Rio de Janeiro for at undgå opslidende transporttid som i London.

Logistikken var en showstopper for de danske atleter ved sommerens Olympiske Lege i London. Skrækeksemplet er cykelrytteren Jakob Fuglsang, der brugte seks timer på at komme frem og tilbage mellem OL-by og træningsbane. Det må ikke ske igen.

Derfor overvejer Team Danmark nu at droppe den officielle OL-by og oprette sin egen danskerkoloni i bekvem afstand fra arenaer og faciliteter. Sådan lyder det i Team Danmarks grundige evaluering af sommerens OL.

- Vi er ved at undersøge, om vi skal lave en satellitby til de atleter, der skal træne og konkurrere længst fra OL-byen. Det er uholdbart, hvis de skal bruge timevis på at komme frem og tilbage to gange om dagen, forklarer Team Danmarks OL-sportschef Per Boldt Jørgensen.

Legene i Rio de Janeiro er bygget op omkring en håndfuld ’clusters’ - eller klynger - af sportsanlæg. Flere af disse klynger ligger faretruende langt væk fra OL-byen. Især hvis trafikken i den brasilianske millionby bliver lige så heftig, som den var i London.

Samtidig bliver der kun én central OL-by i Rio, hvor det er meningen, at alle atleterne skal indkvarteres. I London boede roerne og sejlerne i separate OL-lejre tæt på sportsanlæggene, men sådan bliver det ikke i Rio.

- Det handler om transport og logistik. Det er klart, at det ikke er hensigtsmæssigt, hvis atleterne skal bruge alt for lang tid på at sidde i trafikken. I London havde badmintonspillerne en basecamp ved arenaen, og det virkede fint, siger Team Danmark-direktør Michael Andersen.

Tanken er at oprette en slags fælles ’satellit-by’ til de danske atleter, hvis konkurrence- og træningsanlæg ligger længst fra OL-byen. Det drejer sig ifølge Team Danmark om sejlsport, roning, kajak, atletik, ridning og skydning.

Derfor sender Team Danmark i november en patrulje til Brasilien, der skal rekognoscere for de danske atleter.

- De bedst forberedte eller dem, der starter tidligt, det er også dem, der får de bedste konditioner derovre. Så hvis det er sommerhuse, vi skal leje, så gælder det om at komme først til mølle, hvis man vil have malet, siger Per Boldt Jørgensen, der understreger, at der stadig er mange ting, der skal belyses, før Dannebrog vejer over en frikadelle-samba-by i Rio.

Blandt andet IOC’s syn på sikkerheden samt en sikker bespisning af atleterne, så man undgår madforgiftning og forbudte stoffer.

Tankerne om en separat OL-by er et brud med den danske tradition for olympisk fælleskab frem for bekvemme hensyn.

- Den rygmarvsrefleks har eksisteret i mange år. Det har sin værdi, at man er et samlet hold. Om det har en værdi i forhold til præstationerne kan ikke påvises. Personligt er jeg selv lidt i tvivl, om det batter noget som helst andet end, at det hører med til den olympiske oplevelse, siger OL-sportschefen.

Per Boldt Jørgensen understreger, at planerne endnu er på tegnebrættet. I sidste ende er det op til Danmarks Idræts-Forbund at fastlægge den endelige kurs.