Et større jordskælv og efterfølgende oversvømmelse har ramt området omkring bygden Nuugaatsiaq. Fire personer savnes.

Et jordskælv med en styrke på omkring 4,0 udløste lørdag aften lokal tid en tsunami i området omkring bygden Nuugaatsiaq på Grønland. De store vandmængder har forsaget store ødelæggelser, 11 huse er skyllet i vandet, mens der indtil videre er meldt om i alt ni tilskadekomne, hvoraf to er hårdt ramt.

På et pressemøde søndag oplyste politimester Bjørn Tegner Bay, at fire personer stadig er savnet.

Der bor i alt 101 mennesker i den nordvestgrønlandske bygd. Meldingen fra politiet søndag lød, at alle er blevet registreret og flyttet til Uummannaq – med undtagelse af de fire savnede.

Naturkatastrofen har sendt chokbølger helt til Nuuk, hvor borgerne er begyndt at samle tøj, sko, legetøj og bøger ind til de evakuerede, mens de søndag aften lokal tid vil samles i Nuuks midtpunkt og udtrykke deres medfølelse med salmen: 'Nærmere gud til dig'.

»Vi er alle sammen følelsesmæssigt berørte af naturen kræfter, som har vist sig fra sin voldsomme side,« skriver arrangørerne i facebook-eventet.

Omkring 500 har indtil videre tilmeldt sig arrangementet.

Imens er 11 politifolk fra Danmark fløjet til Grønland for at hjælpe kollegerne i området. De danske betjente kommer både fra Rigspolitiet og politikredse og skal hjælpe med at lede redningsaktionen og afløse deres pressede kolleger, oplyser Rigspolitiet.

Borgmester i Qaasuisup Kommunia, Ole Dorph, siger til KNR, at der er tale om en alvorlig og tragisk naturkatastrofe, som berører hele området.

»Lokalbefolkningen har arbejdet hele natten for at bistå beredskabsmyndighederne i eftersøgningsarbejdet efter eventuelle tilskadekomne,« siger Ole Dorph til KNR.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skriver på Twitter, at han følger situationen i området tæt:

»Frygtelig naturkatastrofe i Nuugaatsiaq. Talt med formand for Naalakkersuisut (Grønlands Landsstyre, red.) Kim Kielsen for at udtrykke sympati og blive opdateret,« skriver han.

Da Kim Kielsen i øjeblikket er bortrejst, er det i stedet næstformand i Grønlands Landsstyre Sara Olsvig, der på vegne af landstyret udtrykker sin medfølelse.
»På vegne af hele naalakkersuisut (Grønlands Landsstyre) udtrykker jeg min dybeste medfølelse med de mennesker, der er ramt af denne her katastrofe. Det er næsten ubegribeligt, hvor voldsom en oplevelse, det må have været for beboerne, og ikke mindst for børnene, som er i familie med beboerne,« siger hun ifølge KNR.

Sara Olsvig oplyser, at der afsat midler til naturkatastofer på finansloven, og at de midler naturligvis vil blive taget i brug nu.  I det hele taget har hun stor tillids til indsatsen i området.

»Udover at vi er taknemmelige over, at vi løbende er blevet briefet om situationen, vil vi gerne takke de forskellige myndigheder. Det er politiet, Arktisk Kommando, det kommunale beredskab, Air Greenland, sundhedspersonalet og de krisepsykologer som er afsted, og ikke mindst de mange frivillige, som vi ved, har taget fat,« siger hun