Jagten på det perfekte smil er gået ind. Tandbøjler er ikke længere kun for børn. I dag opsøger stadig flere voksne således deres tandlæge for at få sat en bøjle på tandsættet.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>»I dag er det blevet en livskvalitet at have et velfungerende og smukt tandsæt, og man giver ikke afkald på et gode, man har mulighed for at opnå,« siger professor Inger Kjær fra Tandlægehøjskolen i København.

Hun betegner tandregulering blandt voksne som en trend og opdeler de aldrende bøjlegængere i to hovedgrupper - en ældre og en yngre.

»Den ældre gruppe, der er over 39 år, oplever at deres børn skal have rettet tænderne, og opdager samtidig at deres egne tænder også kan rettes.

Derudover har flere mellemrum mellem tænderne pga. parodontose (tandkødsbetændelse, red.), hvilket ikke blev rettet tidligere, fordi man ikke var klar over, at man kunne gøre det,« siger Inger Kjær.

Større oprydning
De lidt yngre voksne har ikke fået det samme tilbud om tandregulering i skoletiden som gruppen over 39 år. Det giver et større oprydningsarbejde, der i stigende grad kan mærkes ude hos landets specialtandlæger.

»Den stramning, der har været i gratisbevillingen til tandregulering i de senere år, har betydet, at man ikke længere giver tilbud i de tilfælde, hvor man blot vil være på den sikre side. Den slags behandlinger er der ikke råd til længere,« siger Inger Kjær.

tam@bt.dk