Selv om du ikke risikerer liv og lemmer, lyder eksperternes råd: Maden væk fra sommervarmen.

Det dejlige, varme sommervejr får os til at rykke udenfor med en picnickurv i parken eller grill på stranden.

Men selvom det er hyggeligt, så risikerer vi at blive syge, hvis vi ikke passer ordentligt på koldskålen, grillpølserne eller den friske frugt.

- Koldskål og mælk kan f.eks. hurtigt blive klamt og klumpet i varmen. Når det begynder at klumpe, er det fordi, der sker en vækst af bakterier, og selv om det er ufarlige bakterier, er der en risiko for, at farlige bakterier også kan vokse, siger levnedsmiddelkandidat i Fødevarestyrelsen, Helle Eriksen.

Med B.T. Plus får du:

- Gode råd om sommermads-hygiejne

- Hvordan undgår du at blive syg af frugt, koldskål, bælgærter, kød, mayonnaise, grillpølser, ost eller skiveskåret kødpålæg.

- Med et abonnement på B.T. Plus får du desuden adgang til en lang række guides til bedre sundhed, test af elektronik, løbesko, solcreme og meget mere. Læs mere her.


Når sommeren rammer Danmark, rykker hyggen fra stuerne og ud i det grønne med grill i haven og picnic i parken. De fleste af os stortrives i solens stråler, men hvordan klarer vores mad sig egentlig i de omgivelser?

- Generelt vil jeg anbefale, at man altid opbevarer sine fødevarer så køligt som overhovedet muligt. En ting er, hvad der er direkte sundhedsfarligt at spise, en anden ting er, hvad der er lækkert.

Sådan lyder det fra Helle Eriksen, levnedsmiddelkandidat i Fødevarestyrelsen. Ifølge hende risikerer du altså ikke nødvendigvis at ryge direkte på hospitalet, hvis din koldskål, pølse eller ost har bagt under solens stråler i et par timer. Det er bare ikke særlig appetitligt.

Brug din sunde fornuft

Lige så enkelt lyder det fra Birgitte Borck, som arbejder på Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet.

- Mad skal helst opbevares på køl så længe som muligt og ikke ligge ude i varmen alt for længe. Som tommelfingerregel kan maden godt stå i solen i et par timer og stadig være okay at spise, men man skal huske at bruge sin sunde fornuft.

- Hvis det er 40 grader, og solen bager ned på jer, så burde maden måske kun stå en halv time. Men hvis det er en kølig sommeraften på terrassen, så kan den sagtens kan stå udenfor i et par timer, siger Helle Eriksen.

Selv om der er forskel på madprodukter, så anbefaler hun, at man venter med at tage den ud af køleskabet indtil sidste øjeblik.

- Koldskål og mælk kan f.eks. hurtigt blive klamt og klumpet i varmen. Når det begynder at klumpe, er det fordi, der sker en vækst af bakterier – og selv om det er ufarlige bakterier, er der en risiko for, at farlige bakterier også kan vokse.

Smid hellere maden ud

Helle Eriksen råder til, at man ikke stiller maden tilbage i køleskabet, efter dent har stået i solen.

- Du får et meget belastet produkt, hvor holdbarhedsdatoen ikke længere passer, fordi det har været opbevaret ved en anden temperatur end de, som står på pakken.

Er madproduktet først blevet varmt, anbefaler fødevareeksperten, at man smider det ud:

- Det er ikke sikkert, der sker noget, men det er ligesom at gå med livrem og seler: der kan være en risiko. Og hvis du ikke har lyst til at løbe den risiko, er det sikrest at smide maden ud.