KØB PLUS!

Jul og muslimer - er der virkelig et problem?

Skole sløjfer det årlige besøg i den lokale folkekirke - men kravet kommer ikke fra skolens muslimske elever.

Muslimer, der ikke vil have juletræer. Julesalmer, der bliver censureret, og skoler, der aflyser den årlige julegudstjeneste af hensyn til religiøse mindretal.

Historierne dukker op hvert år i december, og det er da heller ikke svært at finde eksempler på virksomheder, der dropper julefrokosten eller ditto gaver til medarbejderne af hensyn til ikke-etniske danske kolleger med en anden religiøs overbevisning end den evangelisk-lutherske kristendom.

Trossamfund til muslimer: Fingrene væk fra julehjælpen

Juletræssagen: Egedalsvænge bliver kampplads for demonstranter

Senest har Hyltebjerg Skolen i københavner-forstaden Vanløse valgt at aflyse skolens årlige julegudstjeneste i den lokale folkekirke af hensyn til elever med en anden religiøs overbevisning. 

Skoleleder Kenneth Christoffersen fortæller, at det er skolens lærere, der har ønsket at ændre traditionerne. Julegudstjenesten har nemlig aldrig givet anledning til problemer hos de 16 procent af eleverne, der har anden etnisk baggrund end dansk.

- Der har været nogle få, der blev fritaget for at deltage i gudstjenesten, men langt de fleste har været med uden, at det har givet anledning til problemer, fortæller skolelederen.

Men selv om gudstjenesten tilsyneladende ikke var et problem for skolens muslimske elever og deres forældre, rejste der sig alligevel en debat på lærerværelset om, hvorvidt kirkegangen var en god idé. 

- Lærerne var usikre på, om det var en god idé, at skolen som institution ureflekteret deltog i julegudstjenesten. Udgangspunktet er et princip om, at børnene ikke skal opdrages til religionen, men de skal undervises OM religionen, siger Kenneth Christoffersen.

Den lokale provst undrer sig. Han mener, at aflysningen er et misforstået hensyn til mindretallet.

- Man tager de muslimske elever som gidsler i et spil og bruger som argument, at når nogle ikke må være med, så må flertallet heller ikke komme. Jeg synes, at det er synd for børnene og synd for skolen som folkeskole, for skolen har også pligt til at fastholde traditioner, siger provst Finn Vejlgaard fra Hyltebjerg Kirke til Vanløse Bladet.

Skoleleder Kenneth Christoffersen understreger, at aflysningen ikke sker efter henvendelse fra muslimerne.

- Det er smaddersynd, hvis det kommer til at fremstå som om, at det er for de muslimske forældres skyld, for det er faktisk ikke dem, der har sat det i gang, fastslår han.

Han afslører også, at det godt kan være, at julegudstjenesten vender tilbage næste år.

- Vi skal have drøftet det her efter jul, og så håber vi, at vi kan få landet sagen, så alle kan leve med den på en fornuftig måde.

Muslimske piger går Lucia

Få kilometer fra Vanløse - på den nærliggende Husum Skole - har ledelsen valgt at gå den stik modsatte vej. Her er omkring 30 procent af eleverne tosprogede, men alligevel har skoleleder Karina Møller aldrig oplevet, at fejringen af julen har givet anledning til problemer.

- Hele skolen skal i kirke torsdag, og her er alle med. Selvfølgelig kan forældrene få deres børn fritaget, hvis de ønsker det, men det har vi aldrig oplevet, fortæller hun.

På trods af en broget elevskare holder skolen fast i de danske juletraditioner, og da de ældste piger i sidste uger gik Lucia-optog, deltog flere muslimske piger med hvidt slør.

- Vi oplever slet ikke julen som et problem. De muslimske forældre ved godt, at de bor i Danmark, og de vil gerne give deres børn den oplevelse, som julen også er. Vi underviser dem jo også i kristendom, men vi gør dem jo ikke kristne, siger Karina Møller. 

Og forståelsen går begge veje. Der er nemlig også etnisk danskere på skolen, som deltager i de muslimske højtider.

- Vi oplever, at de familier, som vælger at bosætte sig i vores område, har en åbenhed og en forståelse for mangfoldighed. Faktisk er der også nogle af vores danske familier, der deltager i Eid-festen på den anden side af gaden, siger hun.

Hvad mener du - er det et misforstået hensyn til mindretallet, når skole sløjfer den årlige julegudstjeneste? Deltag i debatten herunder.

Din kommentar

Kommentarer

Muslimer.

Skrevet af Anonym, Torsdag den 31. oktober 2013, 16:40

Det er ikke muslimerne der er problemet. Det er alle de danskere de bliver ved med at danse efter deres pibe...

Nyborg drengen

Jul I Danmark

Skrevet af Anonym, Tirsdag den 29. oktober 2013, 00:52

Goddav mand oekseskaft.Hvor er hvores Danmark blevet af.
Igen havde Glistrup ret,men vi er for dumme i DK til at se faren.
Og nu er det snart for sent.Send alle de hjem som ikke vil det Danske & paa borgen snork sover de.

Ekstremisme

Skrevet af Jan, Lørdag den 17. august 2013, 15:53

Alt ekstremisme er ude i hampen og at indføre Halal Slagtet kød til kristne skolebørn er lige så langt ud som at tilbyde gratis hot dog til alle muslimer.

juletraditioner

Skrevet af gunnar larsen, Mandag den 24. december 2012, 12:21

hvad har de lærere og skoleledere gang i, vi er lige vendt hjem fra Egypten (Sharm el Sheikh) her boede vi på hotel Royal grand sharm) her har de julepyntet overalt bl,a med et meget stort pyntet juletræ i lobbyen julemand i kane uden for hotellet, spillet masser af julemelodier de sidste 14 dage,så tag jeg sammen i lærere og skoleledere i har misforstået det hele vi danskere skal vel ikke tage til Egypten for at opleve julestemning

Lad dog være med at lave Danmark om efter udlændinge !!!

Skrevet af Birthe Hjortshøj, Lørdag den 22. december 2012, 00:53

Hvad er det der sker med skoleledere og en del af den Danske befolkning, vi skal da ikke lave de Danske skikke om efter andre religoner, tvært imod skal vi værne om det danske.
Jeg tror ikke på at det er muslimer eller jøder el.andre udlændinge der forlange at vi skal lave om på vores mad i skolerne eller badning efter gymnastik,eller andet, i hvertfald er det et mindretal, derimod er det Danske skoleleder ,børnehaveleder og andre Dansker der i deres store iver efter at være ÅÅH så tolerante over for andre folkeslag at de vil lave alting om efter dem, jeg mener at de udlændinge der kommer til Danmark for at bosætte sig her , kommer vel fordi de kan lide vores land, hvorfor i alverden skal vi så lave det om efter dem, så kunne de jo lige så godt blive boender i deres ejet land

Rigtigt skrevet

Skrevet af Anonym, Torsdag den 31. oktober 2013, 16:47

Du har helt ret Birthe. I stedet for at blive ved med at jagte andre trossamfund. Skal danskerne lære at værne om vores kultur.

Det gavner ikke at indordne sig efter indvandrerne.

Det gavner at stå fast på det danske. (Tro eller ikke tro)

Nyborg drengen

Danske juletraditioner

Skrevet af Annie Andersen, Lørdag den 22. december 2012, 00:46

Det er beklageligt, at det er lykkedes for lærerne på Hyltebjerg Skole i Vanløse at overtale skolelederen (for sådan lyder det) til beslutning om at aflyse det årlige besøg i kirken. Vi må håbe, at lærerne kommer på andre tanker inden julen 2013 - de pågældende børn bor jo i Danmark, "skik følge eller land fly", men måske er det lærerne selv, der ikke har lyst?? De kunne så evt. søge ansættelse på en muslimsk skole??

...

Skrevet af Chris, Lørdag den 22. december 2012, 19:06

Mig bekendt arbejder de heller ikke på en kristen skole? Men måske det faktisk er en moderniseret skole de arbejder på?

Andre trosretninger

Skrevet af Helle Hansen, Fredag den 21. december 2012, 13:47

Tænk lige på, at der også findes andre trosretninger end muslimer, der ikke fejrer jul. Vi har vores traditioner her i landet, men hvis man ikke vil deltage, bør man ikke afskære andre fra det.

Jul og Muslimer..

Skrevet af Tonny Larsen, Fredag den 21. december 2012, 13:00

Alle skolelærere stemmer Radikal. Så meget enkelt. Stop med at stemme Radikal.Venlig hilsen Tonny Larsen adr. C.Monaco2a bajo19 Marina Del Mar2fase1 LaMarina 03177 San Fulgensio Alicante Spanien tlf.0034 966795313

Drop alle hensyn

Skrevet af Beck, Fredag den 21. december 2012, 12:43

Hvis muslimerne ikke kan finde sig i de danske traditioner,så bør de rejse hen hvor de kom fra. Det er på høje tid vi sætter grænser for hvad vi skal finde os i fra deres side.Jo før de rejser hjem des bedre.

Traditionerne

Skrevet af Renè, Fredag den 21. december 2012, 12:41

Er det meningen at nogle venstreorienterede lærer skal smadre de danske traditioner?

Ovennævnte artikel er udtryk herfor. Lærer med denne indstilling burde fyres for landsskadelig aktivitet.

Underligt men ikke overraskende

Skrevet af Børge R. Jensen, Fredag den 21. december 2012, 11:39

Det er svært at svare på, om det er et misforstået hensyn til et mindretal eller et hensyn til nogle sympatisørers selvforståelse og fordomme. I hvert fald er det ubehageligt, hvis det mindretal, der bruges som begrundelse, hverken har bedt om el. har indflydelse på det hensyn, der tages. Sympatisørerne mener åbenbart at vide bedre end de, der tages hensyn til.

Politisk korrekthed lig med snigende islamisering!

Skrevet af Kc, Fredag den 21. december 2012, 11:38

Lige fra start har det været en kæmpe fejltagelse, at de såkaldt
"politisk korrekte" i misforstået hensyntagen, har ændret på danske
traditioner for at tækkes herværende muslimer.

Folk bag disse handlinger må bære skylden for de mange problemer
der er med muslimer. Disse vanvittige misforståelser har hindret en
ordentlig og bæredygtig integration.

Var muslimer blevet tvunget til at deltage i samfundet på danske
præmisser, havde vi haft en helt anderledes positiv situation. Men
nu mener muslimer, at det er dem der kan sætte dagsordenen med
evige krav om særbehandling og respekt.

Jo flere særhensyn, der gives jo mindre respekt er der fra den danske befolkning, som i stigende grad føler sig snydt og bedraget i
alle henseender.

De der har ændret på folkeskolernes traditioner omkring højtiderne
burde skamme sig og begynde at forstå, at det blot er et fåtal af
etnisk danske, som ønsker denne snigende islamisering.

Selv de fleste danske ateister fejrer julen på "gammeldags" mane`r
for heri ligger værdifuldt socialt samvær.

overrasket

Skrevet af Mor, Fredag den 21. december 2012, 11:31

jeg blev meget positivt overrasket i denne uge da min datters klasse - i en meget multikulturel skole - opførste krybbespil i vores lokale kirke.
Her deltog kristne børn, ateisters børn, muslimske børn, jødiske børn. Alle sammen havde de en vigtig rolle i stykket. Og alle var de meget glade for at være med.
Og lige netop her er det vigtigt at sige, der er RIGTIG mange med andre trosretninger. Det være sig muslimer, buddister etc.
Men så skal vi måske også forbyde vores børn at tage på "udflugter" til templer etc når vi er udenlands? Det er jo en stor turist attraktion at deltage i ture planlagt af lokal befolkningen til deres templer, uanset religion.
Et lille opråb til jer skoler derude, måske det var en ide ikke at opfordre lærerne til igen at opfordre forældrene at tage hensyn til børnefødselsdags middagen, som skal planlægges ned i mindste detalje med ingredienser etc.

Hvad er der galt med danske lærere?

Skrevet af Lotte, Fredag den 21. december 2012, 10:29

Hvad er der galt med danske lærere - og mange danskere i det hele taget?

Hvorfor holder vi ikke fast i vore egne traditioner? hvorfor ønsker så mange danskere at give køb på vore egne traditioner?

Mange danskere lider af et GIGANTISK KULTURELT SELVHAD, fordi vi i årevis af den kulturradikale magtelite har fået tudet ørerne fulde af, at vi er så og så fremmedfjendske, at dansk kultur 'kun består af leverpostej og ølbøvs'!

Og lærerne, der i årevis er blevet indoktrineret på overvejende venstreorienterede seminarier og universiteter - bidrager til det videre kulturelle selvmord.

Nu må vi tage debatten - nu må vi have gjort op med de kulturradikale danskhadere, der kun er alt for ivrige for at nedgøre og afskaffe alt, hvad der bare lugter af dansk identitet.

DE ER GODT I GANG MED AT INDOKTRINERE VORE BØRN!
JEG HÅBER FORÆLDRENE VIL GØRE OPRØR, FØR DET ER FOR SENT!

Præcist formuleret

Skrevet af Kc, Fredag den 21. december 2012, 11:46

Jeg er fuldstændig på linie med det du skriver og føler en stor vrede over det der foregår i Danmark og forstår ikke
motiverne til at ødelægge dansk kultur, religionsopfattelse,
dansk historie og danske traditioner.

Skån os for yderligere islamisering, det vil aldrig kunne
berige Danmark, men kun skade.

Bent Erik

Skrevet af Diyana , Fredag den 21. december 2012, 10:25

Hvor gammel er du lige? Er du virkelig så umoden? Forstå det dog, det er ikke alle muslimer, som er ens! Og nu når du er så godt igang, så lad mig da lige sige, at det ikke kun er muslimer, som laver rav i den! I er selv med til at ødelægge jeres eget land! Og ja, vi blev født et andet sted, men opvokset her, det betyder ikke, at du kan kalde Danmark mere dit land, end det er mit land. Jeres børn bliver konfirmeret, I bruge penge til deres fest o.s.v, men hvis I spørger jeres børn, så tror over halvdelen ikke på gud. De vil bare konfirmeres pågrund af pengene. Og nogen gange føles det, at I misbruger navnet Gud. Så at I sender dem I kirke, er I overhovedet sikker på, at jeres egne børn vil det? Gudstjeneste er ikke med i undervisningen, så I kan ikke sige, at det er muslimer skyld, at det blev fjernet eller dit og dat. Vi lever i et samfund, og vi må holde sammen. Og hvis vi ikke kan finde ud af det, så er det værst for begge parter. Men at sige, at vi skal skride hjem til vores eget taberland, det er så utilgiveligt. Lær dog at få lidt respekt.

jeg er da muslim og vi skal da beholde danske traditioner

Skrevet af M. Ibra , Fredag den 21. december 2012, 10:21

Hvorfor læser folk ikke artiklen og forstår hvad der egentlig står ?

Jeg er da muslim og vi skal holde på Dansle traditioner. Mine børn er da med til jule frokost og div jule aktiviteter og hjemme hos mig lære de at respektere andre uanset køn. race og religion.

Det er trist at se at hvergang der er en artikle der handler om muslimer så får vi den største sviner og generaliseret selvom det er kun få uduelig muslimer der gøre noget forkert.

Det er da meget simpelt. Hvis der er nogen der har et problem med Danske traditioner eller ikke kan integerere sig i samfundet så smutter de bare tilbage til det land de kommer i.

Jeg er muslim. Jeg i født i DK og jeg vil altid respektere Danske traditioner. Tak for alt det DK har givet os og tak til alle Dansker der har gjort det så godt for os muslimer.

Nok må være nok!!

Skrevet af Søren Høst, Fredag den 21. december 2012, 09:54

Kan det være rigtig, at skoler skal droppe Julegudstjenester, for at tilgodese muslimer. Vi bor i Danmark, og når man har valgt, at flytte til Danmark, så må man også følge landets traditioner eller land fly.
Hvis vi flyttede til et muslimsk land, så tror jeg ikke at der blev taget særlige hensyn til os.
Alle må have deres tro, men det skal ikke gå ud over andre.

Alle har lige rettigheder på jord.

Skrevet af SN, Fredag den 21. december 2012, 09:53

For at kunne blive kristen eller muslim skal man først blive et menneske.
Man kan ikke være religiøs uden at respektere andres tro og kultur.
Så stop med at bruge religion som undskyldning til jeres indre problemer og tænk som et fornuftigt menneske.

beskyt børnene

Skrevet af Esben Chirstiansen, Fredag den 21. december 2012, 09:52

Beskyt børnene mod religion, de har lov til selv at vælge.
At udsætte børn for religion avler overtro og frygt.
Frygt avler ondskab. Frygt, ondskab og overtro gavner ingen af os.
Der findes ingen Jødiske børn, Kristen børn eller muslim børn. Lige så vel som der ikke er Venstre børn, SF børn, eller DF børn.

Feje danskere

Skrevet af Henrik, Fredag den 21. december 2012, 09:24

Feje skolelærer og feje skoleledelse, de skider i bukserne af skræk, hvis muslimen hæver stemmen

Muslimer

Skrevet af Bent-Erik Gjerlevsen, Fredag den 21. december 2012, 08:59

Hvis de ikke kan indrette sig efter vores forhold og vores land skal de bare rejse videre så har vi ikke brug for dem, det har vi nu nok heller ikke alligevel. Så fis hellere af hjem til jeres taberland

Læs lige artiklen.

Skrevet af A.Jensen, Fredag den 21. december 2012, 09:09

Læs og forstå lige artiklen inden du svarer på den.

Læs lige artiklen.

Skrevet af A.Jensen, Fredag den 21. december 2012, 09:06

Læs og forstå lige artiklen inden du svarer på den.

Der var nok nogen

Skrevet af Birgitte V., Fredag den 21. december 2012, 08:56

i dette forum der kunne trænge til at gå lidt mere i kirke - også udover juletiden! Utroligt som I rakker hinanden ned, taler grimt, argumenterer valent og i det hele taget mangler fornuft og følelse ift andre.
Jeg har en fornemmelse af at de som angriber muslimerne allermest for at ville sabotere julen (hvad de jo slet ikke har gjort) og angribe dansk kultur - er dem som nok frekventerer de danske kirkebænke aller mindst.... Og iøvrigt så kom Kristendommen et helt andet sted fra en fra den danske kultur!!
Glædelig jul!

Er kirkegang undervisning?!

Skrevet af Egon Jensen, Fredag den 21. december 2012, 03:21

Det er jo folkeskolens opgave at undervise eleverne. Så må man vel spørge, hvordan kirkegang kommer ind i billedet? Alle har jo rigelige muligheder for at gå i kirken - i deres fritid. Men denne form af tvangsmissionering med kirkegang, hvor alle er forpligtet at deltage, medmindre de skrifteligt melder fra (og så fremstår som "anderledes") hører ikke hjemme i folkeskolen. Husk, at der f.eks. i København er 40% ikke-medlemmer af den evangelisk-lutherske statskirke. Det er ikke kun muslimer.

Julegudstjenste - en ret i Den Danske Folkeskole

Skrevet af Annalise, Torsdag den 20. december 2012, 23:27

Misforstået hensyn til mindretallet??
Det er ikke alene misforstået i forhold til mindretallet, det er i lige så høj grad, og endnu mere, et SVIGT overfor flertallet!

Radikale undervisere burde forbydes i den danske folkeskole, med deres evige indoktrinering af børnene.

Det burde være frit for enhver elev i den danske folkeskole at kunne deltage i julegudstjenste. Der må vel for pokker være lærere nok til at påtage sig opgaven at følge børnene - det sker jo dog indenfor undervisningstimerne, som de får deres løn for!
I modsat fald må det kunne betragtes som en personlig valgt nægtelse i udførelsen af lærerjobbet, der kan medføre efterfølgende afskedigelse. Et nyt "akutjob" er født.

kirke

Skrevet af TRW, Torsdag den 20. december 2012, 22:22

Er selv muslim. Har været i kirke hver eneste år igennem min skolegang. Har aldrig haft problem med det, og er hverken blevet mindre muslim af det eller taget skade af det. FASTHOLD de danske traditioner. glædelig jul