Symptomerne på lungekræft kan være næsten ikkeeksisterende, og når de kommer, så ved danskerne ikke, hvad de kan være tegn på. Mange kunne overleve, hvis kræften blev opdaget i tide, vurderer læge.

Der findes ingen undersøgelser, du kan lave på dig selv for at tjekke, om du har lungekræft. Symptomerne er diffuse og sygdommen bliver ofte opdaget ved en tilfældighed. Derfor bliver lungekræft tit opdaget for sent. Det gør den til den største kræftdræber, selvom den for både mænd og kvinder ligger på andenpladsen over de kræftformer, danskerne oftest får.

»Det gør ikke ondt at have lungekræft, og derfor opdager folk ikke, de er syge. Mange får symptomer, men de kommer i mange tilfælde først, når sygdommen er fremskreden,« siger overlæge Torben Riis fra Aarhus Universitetshospital.

Særligt rygere over 50 år bør holde øje med, om helbredet ændrer sig, men generelt er danskerne ikke opmærksomme på symptomerne på lungekræft, viser en undersøgelse foretaget af YouGov for medicinalfirmaet MSD.

Hele 93 pct. ved ikke, at smerter i skulder og arme kan være et symptom, mens henholdsvis 63 pct. og 49 pct. ikke ved, at også blodigt slim og åndenød kan være symptomer.

Det betyder, at kun 15 pct. vurderer, de ville kontakte deres læge med mistanke om lungekræft, hvis de oplevede smerter i skulder og arme og kun godt halvdelen, hvis de oplevede blodigt slim fra lungerne eller åndenød.

I dag kan kun omkring 25 pct. af lungekræftpatienter tilbydes en helbredende operation. Dog vurderer Torben Riis, at helt op mod 70-80 pct. kunne reddes med operationer, hvis sygdommen blev opdaget i tide.

I Danmark er der er der flere, der ryger end i vores nordiske nabolande, og derfor er der også flere tilfælde af lungekræft pr. 100.000 indbyggere herhjemme end i Norge og Sverige. Lungekræft forårsaget af rygning er ofte mere aggressiv, end hvis den skyldes f.eks. luftforurening, asbest eller svejsning.

Omkring 80-85 pct. af alle med lungekræft er syge på grund af rygning, og derfor er der ofte stor skam forbundet med sygdommen.

»Jeg mener, der er alt for lidt fokus på lungekræft, og jeg tror, det bunder i, at den aldersgruppe, som oftest får sygdommen, ikke gør meget væsen ud af sig. Det er primært personer over 70 år, og de har måske også dårlig samvittighed, fordi de af samfundet får at vide, de selv er skyld i deres sygdom,« siger Torben Riis.

Brystkræft er den hyppigste form for kræft hos kvinder, mens den hyppigste for mænd er prostatakræft. For begge køn er lungekræft den næsthyppigste. Torben Riis vurderer, at der er en tilbøjelighed til, at kvinder nemmere får lungekræft på grund af rygning end mænd.