Kongehuset må selv tage de nødvendige skridt i forhold til prins Joachims apanage. Politikerne på Christiansborg vil helst blandes udenom.

Det siger politisk kommentator Søs Marie Serup efter B.T.s nye YouGov-måling, der viser manglende støtte til prins Joachims apanage i befolkningen. 43 procent af de adspurgte mener, at politikerne bør tage årpengene fra prins Joachim, mens blot 23 procent er uenige.

Men en rundringning til partierne på Christiansborg viser stor støtte til prinsens apanage.

Og det er der en god grund til.

»Det handler om, at politikerne synes, at vi har et kongehus i Danmark, der fungerer. De udfylder deres opgave. Og generelt har det været sådan, at hvis der kom et ønske fra hoffet, så blev det imødekommet, nærmest uanset hvad det måtte være. Det gør de ud fra en opfattelse på Christiansborg om, at Kongehuset er meget populært i Danmark,« siger Søs Marie Serup og fortsætter:

»Men det er klart, at det kan rykke sig. Der var mange, der var lettede, da Alexandra selv frasagde sig apanagen, for der er en forventning om, at Kongehuset selv tager de nødvendige skridt, og det har de jo i hvert fald hidtil evnet at gøre. Det er ikke noget, man har lyst til at gå ind og blande sig i,« forklarer hun.

Der er god grund til, at politikerne på Christiansborg er meget påpasselige med at kritisere Kongehuset. De har nemlig stor gavn af de kongelige.

»Det danske kongehus er meget aktivt i forhold til de erhvervsfremstød, hvor de kan have en effekt, og det er sådan noget, som Folketinget sætter pris på. Så der er jo ikke på den måde en debat om det danske kongehus, men det kan jo komme. Vi går mod en mere interessant periode med Kongehuset, end vi har været i de sidste mange år,« siger Søs Marie Serup.

Søs Marie Serup, politisk kommentator, B.T.
Søs Marie Serup, politisk kommentator, B.T. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Det mest optimale vil derfor være, hvis Kongehuset selv begynder at gøre sig nogle overvejelser i forhold til prins Joachims apanage – for politikerne kommer ikke til at gøre det lige nu.

»Det ville da være hensigtsmæssigt, at Kongehuset gør sig nogen overvejelser. Jeg tror, målingen kommer som en overraskelse, men politikerne skal nok se nogle flere af dem, før man begynder at reagere på den. Der kan komme flere målinger med tiden, og så bliver man nødt til at tage notits af det,« siger hun.

Søs Marie Serup vurderer, at de ting, der sker i udlandet, måske også rykker ved danskernes og politikeres opfattelse af Kongehuset.

»Det er en spændende måling, og den rykker da ved den opfattelse af, at hele Kongehuset bare er ufatteligt populært. Men det handler måske også om, at man kan se, at det begynder at rykke sig i udlandet. At Harry og Meghan skal klare sig selv,« siger hun.