Pia Kjærsgaard skummer af raseri, da hun hører, hvad danskerne mener om prins Joachims apanage.

Tre dugfriske meningsmålinger lavet af analyseinstituttet YouGov for B.T. viser nemlig, at støtten til prinsens apanage er væk. 49 procent af de adspurgte mener, at prins Joachim skal frasige sig de 3,9 millioner kroner, mens 21 procent er uenige.

Og det forarger Pia Kjærsgaard.

»Det er jo en kritik af Dronningens sønner. På den måde generer man også Dronningen,« siger Pia Kjærsgaard.

Hun erklærer sin fulde støtte til Kongehuset og prins Joachims apanage.

»Det her er en hetz mod Kongehuset. Jeg mener, det er småligt, og vi har meget at takke Kongehuset for. Bare det at medlemmerne af Kongehuset er der, er nok. Vi skylder dem en kæmpe tak,« siger hun.

Pernille Vermund (NB).
Pernille Vermund (NB). Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Støtten til prins Joachim er også stor i Nye Borgerlige.

»Jeg synes, det er meget ærgerligt. Vi er meget glade for Kongehuset, og vi mener også, at prins Joachims apanage skal fortsætte,« siger Pernille Vermund.

I 2020 stemte politikerne om fremtiden for prinsens apanage. 76 stemte for, at den kunne fortsætte, mens 16 stemte imod. Det var kun SF og Enhedslisten, der trak i bremsen. Men danskerne er altså mere på bølgelængde med den politiske venstrefløj, når det kommer til apanagespørgsmålet.

YouGovs nye undersøgelse for B.T. kommer ikke bag på Enhedslistens Søren Søndergaard.

MF Søren Bo Søndergaard, Enhedslisten.
MF Søren Bo Søndergaard, Enhedslisten. Foto: Torkil Adsersen
Vis mere

»Det understreger min antagelse, at mange på Christiansborg er ude af trit med danskerne, når det kommer til Kongehuset,« siger han og fortsætter:

»Danskerne vil have noget for pengene, når det kommer til Kongehuset. Det er svært at se meningen med, at prins Joachim får apanage, når han ikke udfører det arbejde, der følger med. Han har jo et andet arbejde,« siger han og henviser til prins Joachims ansættelse som forsvarsattaché.

Søndergaard mener, at der er en enorm berøringsangst over for Kongehuset.

»Der er så mange rygter, og ingen tør tale om det. For nu viser det sig jo også, at prins Joachim måske ikke selv har valgt at flytte til Frankrig, men at det måske er Kongehuset, der har valgt det for ham. Men alt det får vi aldrig indsigt i. Der er meget hemmelighedskræmmeri, og det forhindrer os i at tale om eksempelvis apanage,« mener han.

Han understreger, at han har stor sympati for prins Joachim som person.

Socialdemokratiet meddeler, at de ingen kommentar til apanagespørgsmålet og B.T.s nye meningsmåling.

Troels Lund Poulsen (V).
Troels Lund Poulsen (V). Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Venstre roser prins Joachim til skyerne:

»I Venstre er vi stolte af vores kongehus og alle medlemmerne af Kongehuset. Venstre mener, at prins Joachim yder en fremragende indsats for Danmark – også i prinsens rolle som forsvarsattaché på den danske ambassade i Paris. Derfor har Venstre ingen planer om at ændre apanagen for prins Joachim,« udtaler Troels Lund Poulsen i et skriftligt svar til B.T.

Også De Radikale støtter prins Joachim.

»Vi mener sagtens, at prins Joachim kan bo i Paris, mens han er medlem af Kongehuset. Vi har den holdning, at hvis man har et kongehus, så må man også betale det, det koster,« siger politisk ordfører Andreas Steenberg.

Andreas Steenberg (R).
Andreas Steenberg (R). Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Apanagedebatten er langt fra ny. Tidligere har man også diskuteret, hvorvidt de yngre medlemmer af kongehuset skulle have apanage, når nu Dronningen har hele otte børnebørn. I 2016 kom kongehuset den debat i møde, da man besluttede, at kun prins Christian kommer til at modtage apanage, da han skal være landets konge.