Prins Joachim oplever samme utilfredshed som prins Henrik og er frustreret over sin rolle i kongehuset. Det kunne vi forleden læse i det franske magasin Point de Vue. Men nu mener prinsen, at vi har misforstået nogle af hans franske gloser.

Det var i hvert fald essensen af det, prins Joachim sagde, da jeg mødte ham foran den danske ambassade i Paris tirsdag morgen. Her var han godt nok stadig frustreret, men ville ikke uddybe yderligere. I stedet måtte jeg forstå, at det franske interview var blevet oversat forkert.

Det var specielt ordet »insatisfaction«, prinsen hæftede sig ved. Det oversatte vi på B.T. til »utilfredshed«, og det er nu engang den korrekte oversættelse. Andre medier kom frem til det samme.

Prins Joachim startede på den danske ambassade i september 2020.
Prins Joachim startede på den danske ambassade i september 2020. Foto: Kongehuset
Vis mere

Men hvis prins Joachim virkelig føler sig misforstået i oversættelsen af det franske interview, så kunne han jo vælge at forklare sig og uddybe sine ord. På dansk.

Men det vil han ikke.

B.T. gav ham ellers mulighed for at fortælle HELE sin historie, men det ønskede prinsen ikke. I stedet blev det til en kort ordveksling i vindfanget på den danske ambassade, hvor prins Joachim var på vej på arbejde. Jeg har fuld forståelse for, at han skal på arbejde, men vi forsøgte at lave en reel interviewaftale.

Det er meget lidt, vi hører fra de kongelige i Paris. Prins Joachim og prinsesse Marie har fundet sig godt til rette i Frankrigs svar på Billed-Bladet Point de Vue, mens det er mere sparsomt med kontakten til medierne i Danmark. På trods af det ubestridelige faktum, at det er danske skatteydere, der betaler prins Joachims løn.

Når vi ikke hører mere fra dem, er det måske ikke så underligt, at vi vælger at citere fra de franske medier. Vi har faktisk ikke andre muligheder, hvis vi gerne vil følge med i deres liv. Og det er vel meningen med kongehuset.

Joachim og Marie flyttede til Paris i 2019.
Joachim og Marie flyttede til Paris i 2019. Foto: THOMAS SAMSON
Vis mere

Det koster os stadig 3,8 millioner kroner om året at have prins Joachim boende i Paris. Han scorer sin høje apanage, men den normale løn for jobbet som forsvarsattaché er 1,2 millioner kroner – plus bolig. Denne mystiske konstellation blev født i Statsministeriet, da det stod klart, at prinsen skulle flytte til Paris.

Men danskernes opbakning til prins Joachim er forsvundet. Han er simpelthen blevet for usynlig. Meningsmåling efter meningsmåling viser det samme: Danskerne vil fjerne ham fra finansloven. I 2019 viste en YouGov-måling for B.T., at 49 procent var imod, at prins Joachim kunne tage årpengene med til Paris. 33 procent syntes, han kunne beholde pengene.

En afstemning blandt B.T.s brugere viste i sidste uge, at hele 61 procent vil afvikle apanagen. Kun 27 procent ønsker, at den fortsætter. Afstemningen var ganske vist ikke lavet af et analyseinstitut – men mere end 100.000 læsere har alligevel stemt.

Det er meget opsigtsvækkende tal, og det burde give stof til eftertanke i kongehuset. Det er nye tider, og danskerne kræver noget af deres kongehus. Prins Joachim arbejder ganske rigtigt hårdt – men som forsvarsattaché og altså ikke som kongelig. Det kan jo ikke fortsætte.

Stilheden må også slutte. Når man har noget at sige, må man også stå ved det. Og overveje ordene grundigt, inden de falder. Det kan vel næppe komme bagpå prins Joachim, at interviewet bliver oversat til dansk. Han har levet med pressen hele sit 51-årige liv.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary bliver modtaget af prins Joachim og prinsesse Marie ved en middag på rådhuset i Paris, Hotel de Ville i oktober 2019.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary bliver modtaget af prins Joachim og prinsesse Marie ved en middag på rådhuset i Paris, Hotel de Ville i oktober 2019. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Prins Joachim kunne sagtens vinde danskernes hjerter igen. Men det kræver altså, at han er til stede. Både i kongeriget og i medierne. Han gjorde det så glimrende, da han i efteråret 2019 gav den som historiefortæller i Anna von Lowzows fantastiske dokumentar 'Prins Joachim fortæller' på DR. Jeg møder stadig folk, der fortæller, at de bedre kan lide prins Joachim efter disse programmer.

Han gjorde sig selv en kæmpe tjeneste.

Så kære prins Joachim: Vi vil gerne fortælle, hvordan De går og har det, og vi vil gerne gøre det på en seriøs, nuanceret og fyldestgørende måde. Vi vil dog også forbeholde os retten til at stille kritiske spørgsmål.

Men i stedet får vi halve citater og mystiske antydninger, der i den grad forvirrer mere, end det gavner.

Det er simpelthen for useriøst.

Det er på tide at få kendsgerningerne på bordet. Hvilken rolle vil De gerne have i kongehuset? Og hvem bestemte, at De skulle flytte til Frankrig?

Sig dog bare tingene, som de er.