Det er uvist, hvad der i fremtiden skal ske med vinslottet Château de Cayx, der har været i regentparrets eje siden 1974 - og som efter prins Henriks død tidligere på året formelt ejes af dronning Margrethe.

»Jeg regner med, at de (kronprins Frederik og prins Joachim, red.) finder ud af det,« fortæller Dronningen torsdag middag på et pressemøde for den danske presse på vinslottet, der ligger i Cahors i det sydvestlige Frankrig.

Og det er en opsigtsvækkende udmelding, mener kongehuseksperten og forfatteren Søren Jakobsen.

»Sådan som juraen er, sidder Dronningen i uskiftet bo, og hun har derfor råderetten over slottet. Det er sådan set hende, der skal bestemme, hvordan fremtiden skal være for det. Det er selvfølgelig en svær beslutning, men det er ikke nogen god idé at lade det flyde på den måde,« siger Søren Jakobsen.

Foto: Fred Lancelot
Vis mere

Udtalelsen fra Dronningen afslører samtidig, at prins Henrik ikke har efterladt sig et testamente, hvor der står, hvad der skal ske med Château de Cayx.

Søren Jakobsen mener, det er mest oplagt, at slottet vil blive overdraget til kronprinsparret.

»Både kronprins Frederik og kronprinsesse Mary vil få en tungere arbejdsbyrde med flere og flere udadvendte opgaver, efterhånden som Dronningen bliver ældre. Derfor vil de få stor gavn af at have et sted, hvor man kan gå relativt ubemærket rundt, sådan som Dronningen kan i lokalområdet,« siger Søren Jakobsen.

På pressemødet torsdag fortalte Dronningen netop, at hun hver onsdag og lørdag tager på marked i Cahors, hvor hun som alle andre står i kø til boderne - og kan være forholdsvist anonym.

Foto: CAROLINE BLUMBERG/EPA/RITZAU SCANPIX
Vis mere

»De er fantastisk søde hernede. De lægger mærke til, jeg er her, men der er ikke nogen, der står og måber,« sagde Dronningen.

Hun kan også beslutte, at det skal være et sted, som hele familien ejer i fællesskab. En tredje mulighed er, at slottet kan gå til prins Joachim. Det tror Søren Jakobsen dog ikke helt på som en mulighed.

»Prins Joachim har allerede med Schackenborg vist, at han ikke er nogen god slotsherre. Det er svært at se, hvorfor han skulle være bedre i Frankrig,« pointerer Søren Jakobsen, der tilføjer, at et slot af Cayx' størrelse ikke er nogen guldgrube.

Foto: CAROLINE BLUMBERG/EPA/RITZAU SCANPIX
Vis mere

»Det giver ikke overskud. Dertil er ejendommen simpelthen for lille. Det er nærmest et husmandssted,« siger han, der også har et bud på, hvorfor dronning Margrethe ikke er hurtig til at træffe beslutningen om slottets fremtid.

»Det er ømfindtligt, og det er derfor, hun ikke svarer klart. Når hun ikke har den skarpe vinkel på det, er det, fordi prins Joachim fremover vil få en birolle. Det er menneskeligt forståeligt, at hun ikke er kontant og barsk som mor i den situation,« siger Søren Jakobsen.

I mellemtiden regner dronning Margrethe med fortsat at runde Cayx i 14 dage hver sommer.

»Jeg regner med at komme her, som jeg hidtil har gjort. I hvert fald om sommeren. Så må vi se, om jeg kan klemme lidt tid ind på andre tidspunkter,« sagde dronning Margrethe, som dog slog fast, at hun ikke vender tilbage til sit franske refugium før næste år.