Hvis man holder af kulinariske oplevelser, er her ti restauranter, det er ulejligheden værd at flyve verden rundt for at opsøge.

Aponiente

Hvor: El Puerto de Santa Maria, Spanien
Angel Leon har vundet respekt i den eksklusive verden befolket af Europas og Amerikas førende kokke. Hans 22 kuverter store restaurant Aponiente, der åbnede i 2005 i en lille fiskerby i det sydlige Spanien, har specialiseret sig i et bæredygtigt kort med fisk og skaldyr, og restauranten fik sidste år en stjerne hos Michelin. Den 33-årige Leon er en ukueligt nyskabende og nysgerrig kok, der altid er i gang med at opfinde nye måder at omgås traditionelle produkter – hyppigt med brug af mildest talt usædvanlige ingredienser som fiskeøjne (som sovsejævner) og plankton.
aponiente.com (på spansk)
 

Benu

Hvor: San Francisco, USA
Da Thomas Kellers vidunderbarn af en chefkok på The French Laundry, Corey Lee, besluttede sig for at skabe sit eget sted, ventede San Franciscos restaurantkritikere utålmodigt på åbningen af Benu, der omsider indtraf i august sidste år. Til trods for de skyhøje forventninger og ditto priser (en tolv-retters menu koster 160 dollar, cirka 845 kr.), har modtagelsen været overstrømmende. Michael Bauer, der er anmelder på San Francisco Chronicle, gav for nylig Benu 3½ stjerner og kvitterede for en »smukt udført menu, der har fundet inspiration i Østen.«
benusf.com
 

Dinner by Heston Blumenthal

Hvor: London, Storbritannien
Den højt respekterede, britiske kok Heston Blumenthal, der er indehaver af tre Michelin-stjerner med sin The Fat Duck, har gennemtrawlet gamle britiske opskrifter, der i nogle tilfælde daterer sig helt tilbage til det 14. århundrede. De har tjent som inspiration for hans nye, med forventning imødesete sted, der ganske enkelt hedder Dinner by Heston Blumenthal. Det har til huse i Londons Mandarin Oriental Hotel, og her kan man se ud i køkkenet gennem en glasvæg, mens man spiser hørøget makrel med citronsalat og ansjospasta. Glasvæggen går fra loft til gulv og giver frit udsyn til et moderne køkken i rustfrit stål, som er modelleret efter et design for det britiske hofs køkken anno det 16. århundrede.
dinnerbyheston.com
 

M. Wells

Hvor: Long Island City, N.Y., USA
Hvis man skulle bemærke en forventningsfuld stemning om bord på subway-linje 7 til Queens, New York, kan det skyldes rygtet om denne retro-diner, der drives af Hugue Dufour, tidligere chefkok på Au Pied de Cochon i Montreal, og hans kone, Sarah Obraitis. Da stedet åbnede i juli sidste år, blev der kun serveret morgenmad, men det er nu åbent klokken 10-16, og hensigten er at udvide åbningstiden til også at omfatte aftenen, når en spiritusbevilling er i hus. Som det er nu, er menuen en overdådig hyldest til retter og ingredienser fra Quebec og New England såsom marineret svinetunge, snegle med marv samt en meget populær morgenmadssandwich.
mwellsdiner.com
 

Mirazur

Hvor: Menton, Frankrig
Sidste forår fulgte den populære og respekterede blogger Pim Techamuanvivit en vens anbefaling og fandt denne restaurant i en landsby på den franske riviera. Mauro Colagreco, den argentinske chefkok på Mirazur, har tjent sine sporer på den anerkendte L’Arpege i Paris, hvor grøntsagerne er i centrum, så det kommer ikke som nogen overraskelse, at han selv dyrker nogle af restaurantens produkter i haven. I 2009 blev han kåret som Årets Kok af Gault-Millau, og han blev dermed den første ikke-franskmand, der kunne smykke sig med den titel. Techamuanvivit sværmede i sin blog for sit besøg på L’Arpege: »Jeg drømmer stadig om den usandsynligt søde, røde reje, som var hyllet i strimler af friske, spæde asparges, hjulkrone og blomster af vild hvidløg og stænket med en fed, ligurisk olivenolie.«
maurocolagreco.com
 

Momofuku

Hvor: Sydney, Australien
På ganske få år er det lykkedes David Chang at blive en betydelig aktør på New Yorks restaurantscene i takt med, at han har udvidet sit Momofuku-imperium til nu fem restauranter. Så jungletrommerne begyndte at buldre, da han for nylig bekendtgjorde, at han ville åbne sin første restaurant uden for New York; en Momofuku i Sydneys Star City Casino. Det er tanken, at restauranten skal udvikle sin egen menu, der holder sig til »Australiens spisekammer,« som han skrev i en mail. »Vi vil forsøge ikke at importere noget som helst ud over enkelte vine og japanske produkter såsom shoyu,« tilføjede han med henvisning til en særlig type sojasauce. Chang vil dele ansvaret for køkkenet med Peter Shapiro, der er chefkok på Ko, den eksklusive Momofuku-aflægger i downtown Manhattan.
 

Restaurant Andre

Hvor: Singapore
Blot et par uger efter åbningen af Restaurant Andre i Singapores livlige Chinatown i oktober, har Andre Chiang besnæret byens mest kritiske gourmands med sin fransk-inspirerede retter som braseret artiskok med hanekam og andetunge. Han har tilbragt 14 år i Frankrig, hvor han har suget erfaring til sig på nogle af landets mest anerkendte restauranter, og nu har Chiang altså endelig fundet et sted, han kan forme efter sit eget hoved.
restaurantandre.com
 

Restaurant Garzon

Hvor: Garzon, Uruguay
Hvis du tilfældigvis skulle have samme forkærlighed for grillet kød som den argentinske kok Francis Mallmann, kan du forsøge at finde frem til denne fjerntliggende landsby i Uruguay. For et par år siden forlod Mallmann den mere kendte badeby José Ignacio ved Punta del Este, købte et stykke jord i Garzon og byggede et hotel med fem værelser og en restaurant, der åbnede i 2004. Siden da har den draget det internationale jetset til denne støvede by.
restaurantegarzon.com
 

Tickets

Hvor: Barcelona, Spanien
Ferran Adria har ikke forladt sine fans. Ikke længe efter at han bekendtgjorde, at han ville lukke sin navnkundige El Bulli i 2012, indgik han og hans bror Albert en aftale med de kokke, der ejer og driver den kendte spanske restaurant Rias de Galicia, der har specialiseret sig i alt godt fra havet. I februar åbnede holdet en moderne tapasbar, kaldet Tickets, og en cocktailbar i Parallel-kvarteret. Tickets er langt mindre formel end El Bulli, selv om kortet og lokalerne er præget af en sans for det teatralske med »scener« overalt i restauranten. Klassiske tapas som røde rejer fra Costa Brava og knivmuslinger fra Galicien bliver serveret på en af disse »scener«, mens en anden disker op med mere eksperimenterende småretter som eksempelvis artiskokker med røget Idiazabal-valle (en fåremælks-ost fra Baskelandet).
 

Willows Inn

Hvor: Lummi Island, Washington, USA
Willows Inn ligger på den lille ø San Juan i staten Washington, omkring to timers kørsel og færgefart fra Seattle. Alligevel er den ved at blive en restaurant, gourmander gerne kører efter, og det skyldes den nye chefkok, Blaine Wetzel. Den 24-årige Wetzel er tidligere elev af René Redzepi fra københavnske Noma, der er kåret som verdens bedste restaurant. Wetzel overtog ansvaret for Willows Inn sidste år, og da restauranten åbnede igen i februar, var kortet nærmest manisk optaget af lokale ingredienser, som man kender det fra Noma. Siden sin ansættelse har Wetzel arbejdet sammen med en landmand samt en dykker, der ikke bestiller andet end at fange søpindsvin til restauranten.
willows-inn.com