Samtykkeloven er ikke den store succes, som feminister gerne vil gøre den til. Tværtimod. 

Det var formodentlig velmenende tanker, der lå bag Folketingets vedtagelse af samtykkeloven tilbage i 2020; et ønske om i højere grad at være i stand til at straffe voldtægter, selv når der ikke var blevet gjort brug af tvang eller vold.

Men der var en god grund til, at 10 ud af 11 medlemmer af Straffelovrådet ikke anbefalede at basere en ny lovgivning på samtykke.

I dag, 3 år siden samtykkeloven trådte i kraft, er der flere sager, der tyder på, at voldtægtsanklager ofte ender med at handle om de involveredes subjektive opfattelser af, hvad der er sket. Med andre ord: Det bliver ord mod ord.

Og dét er en situation hvor kvindernes side af historien oftest vejer tungest, ifølge debattør, forfatter og formand for Ord Mord Ord, Marianne Stidsen. I onsdagens afsnit af Borgerlig Tabloid løfter hun sløret for adskillige sager, der bør få hårene på armene til at rejse sig – også på de storbyfeminister, der var så store fortalere for loven.

Der er nemlig tale om sager, hvor eksempelvis unge drenge i mødet med retsvæsenet oplever, at de på forhånd allerede er blevet dømt for at have begået en af de værste forbrydelser, man overhovedet kan forestille sig.

Noget tyder på, at en del af den danske retssikkerhed er blevet ofret på feminismens alter, til fordel for en slags amerikansk »believe-all-women«-tankegang. Sågar imod Straffelovsrådets anbefalinger.

I går, onsdag, afholdt Folketingets retsudvalg høring om, hvilke udfordringer samtykkeloven har ført med sig. Og her håber vi, at samtlige af Folketingets medlemmer har spidset øre. For selvom samtykkeloven var et forslag, der lidet overraskende, groede i Enhedslistens have, så var det et enigt folketing, der stemte for i 2020. Og de har allesammen et ansvar for at få lovgivningen på rette spor igen.

Emilie Jäger

Denne leder blev skrevet i en fælles samtale i slutningen af onsdagens afsnit af Borgerlig Tabloid – podcasten fra B.T.s debatredaktion, der alle hverdage sætter en tydelig og velargumenteret borgerlig dagsorden. Lyt i Spotify,Apple Podcast eller ved at trykke play herunder.