Möger, Petersen, Sohn, Auken og selv Søvndal er i farezonen, hvis Vilhelmsen vinder

Fremtrædende medlemmer af Astrid Krags kampagne forudser, at en sejr til udfordreren Annette Vilhelmsen udløser en større ministerrokade samt ændringer på tunge poster i folketingsgruppen.

Annette Vilhelmsen har indtil nu svaret undvigende på spørgsmålet.

Men det er blevet bemærket, at hun ikke, som Astrid Krag, har givet Villy Søvndal håndslag på, at han kan fortsætte som udenrigsminister. Annette Vilhelmsen har heller ikke kvitteret for Astrids Krags melding om, at hun som en gestus vil trække hende frem i forreste række, hvis hun taber.

Udrensning
Det har givet anledning til spekulationer om, at Annette Vilhelmsen vil forbeholde sig ret til at foretage en total udrensning, hvis hun vinder. Blandt hendes stillere har denne ’skole’ mange tilhængere.

De er åbne for at fyre Villy Søvndal som udenrigsminister. Det begrunder man med, at hendes tilhængere ønsker en stærkere SF-profil i udenrigspolitikken og særligt en dansk enegang i spørgsmålet om anerkendelse af Palæstina.

En sådan skærpet tone vil Holger K. Nielsen kunne levere, og spekulationen om at gøre ham til udenrigsminister kan man bestemt ikke se bort fra.

De ønsker også skatteminister Thor Möger Pedersen sendt helt ud i mørket og taler med en vis skadefryd om, at man passende kan straffe partiets politiske ordfører Jesper Petersen ved at gøre ham til ny skatteminister, så han kan få lov at forsvare den i nogle kredse meget forhadte skatteaftale.

Flere kampvalg
Et blodbad på SFs ministerhold kan dog få store konsekvenser for magtbalancen i folketingsgruppen.

Det kan betyde kampvalg til posterne som gruppeformand og politisk ordfører og ende i en situation, hvor et ministerhold styret af Annette Vilhelmsen ligger i krig med en folketingsgruppe domineret af Astrid Krag og hendes fløj. Blandt Annette Vilhelmsens stillere er der også en mere moderat ’skole’, der blot ønsker at stække Thor Möger Pedersens magt, idet man anerkender, at hans stærke kompetancer ikke kan undværes.

Hvis Annette Vilhelmsen vælger en lille rokade, bliver hun selv minister og tager sin nære allierede Anne Baastrup med sig. En sandsynlig model er, at Vilhelmsen overtager Ole Sohns ministerium, mens Anne Baastrup bliver miljøminister i stedet for Ida Auken, som til gengæld bliver ny gruppeformand.

Tror du, at Annette Vilhelmsen fyrer Villy Søvndal som udenrigsminister, hvis hun bliver partiformand i SF?

Deltag i debatten under artiklen