Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) mener, at gældsrådgivning er en mulig løsning på problemet med, at studerende forgælder sig i langt større grad end tidligere.

Det er bekymrende, at studerende på ungdomsuddannelser optager lån i langt højere grad end for blot få år siden. Det mener minister for forskning, innovation og videregående uddannelser, Morten Østergaard (R).

- Det er en meget voldsomt stigning, både i antallet af lånere og størrelsen af gælden, og det er ikke den bedste start på voksenlivet, at de slæber en stor SU-gæld med sig, siger Morten Østergaard og fortsætter:

- Jeg synes, det er vigtigt, at de unge er bevidste om, hvad der sker, når de stifter gæld. Derfor kunne det være en løsning med den gældsrådgivning, som nogle er inde på, siger Morten Østergaard med henvisning til de tanker om undervisning i privatøkonomi i folkeskolen, som blandt andre Lotte Roed (R) og Mai Henriksen (K) har luftet.

- Jeg kan konstatere, at erhvervsskolerne rundt omkring allerede er begyndt at invitere bankerne indenfor. Jeg synes, at det vil være naturligt som et projekt i matematikundervisningen eksempelvis, at man arbejder med nogle af de her ting for at gøre undervisningen mere virkelighedsnær, siger uddannelsesministeren.

Reaktionen kommer i kølvandet på en historie i dagens Berlingske, som viser, at danske studerende er mere villige til at forgælde sig end nogensinde, og det gælder både studerende på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Tal fra SU-Styrelsen viser, at lånestipendierne til unge på ungdomsuddannelser er steget med 52 procent i perioden fra 2007 til 2010. Samtidig er antallet af lånere steget med 91 procent. Og tendensen fortsætter på de videregående uddannelser, hvor lånebeløbet er steget med 20 procent i samme periode, mens antallet af lånere ligger på samme niveau.

Ministeren er dog mest bekymret over udviklingen på ungdomsuddannelserne, da SU-Styrelsens tal også viser, at flere studerende nu har SU-klip i overskud, når de afslutter deres studie.

- Det kunne skyldes, at nogle studerende vælger at droppe erhvervsarbejdet, og så til gengæld øge SU-lånet, siger Morten Østergaard.

Han påpeger, at det er muligt, at der er nogle problemer internt i SU-systemet, som gør, at de unge optager mere gæld. Af samme grund ser han positivt på, at SU-rådet nu vil foretage en bred evaluering af SU-lånesystemet.

SU-Rådet afleverer en rapport med resultaterne til ministeren i løbet af foråret.