____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Der er stor forskel på landspolitik og kommunalpolitik, så der er ingen grund til bekymring, mener K-borgmestre, efter at en ny prognose spår en halvering af konservative stemmer til det kommende kommunalvalg til november.

Mandag bragte Altinget.dk en prognose foretaget af professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, Søren Risbjerg Thomsen, der ud fra landstendenser beregner det forventede valgresultat ved kommunalvalget, men den prognose giver de konservative borgmestre ikke meget for.

- Jeg kender godt prognoserne fra tidligere år, og hvis jeg tager min egen kommune ved valget i 2009, så må jeg med al respekt for Søren Risbjerg Thomsen sige, at han ramte ikke skiven, han ramte ikke engang væggen, for han spåede en konservativ tilgang på 17 procent og vi fik 39 procent, siger borgmester i Høje-Taastrup, Michael Ziegler.

Sammen melding kommer fra Gribskovs borgmester Jan Ferdinanssen.

- Det er da ærgerligt, at høre sådanne negative udmeldinger omkring prognoser, det hørte vi jo også før sidste kommunevalg, og der må vi sige, at der var en god opbakning fra lokalbefolkningen til de partier, der stod sammen om konservative borgmestre, siger han.

Søren Risbjerg Thomsen fortæller, at hans model er god til at forudsige det samlede landsresultat, men at det lokale resultat er noget sværere at ramme.

- Prognoserne plejer at komme tættere på end nogen meningsmåling gør det. Ved de sidste to kommunevalg kom jeg tættere på det samlede landsresultat. Men i den enkelte kommune er det sværere, at forudsige valget, siger han.

Stærke politikere redder valget

I Helsingør skal borgmesterkandidat Benedikte Kiær forsøge at vinde borgmesterposten tilbage, efter de konservative mistede posten ved sidste valg. Hun tager også prognosen med ro, og peger på, at så længe, der er stærke lokale konservative i kommunerne, vil de konservatives dårlige landsresultater ikke smitte af til lokalvalget.

- Det er to forskellige verdener, hvor der på Christiansborg er udfordringer, så er det en helt anden verden her i Helsingør. I kommunalvalg har personer og det partierne står for meget meget stor betydning, og det vil sige, at landstendensen mange steder ikke vil træde i gennem. Andre steder, hvor man ikke har godt fodfæste i kommunalpolitik kan det være sværere, siger hun og støttes af partifællen i Høje-Taastrup.

- Vælgerne skelner og stemmer forskelligt fra kommunevalg til folketingsvalg. I de kommuner, hvor der er stærke konservative profiler, der skyder prognosen forbi. Det kan godt være, at modellen holder nogle steder, hvor man ikke har politikere med en stærk profil, så kan der godt være en afsmitning fra landstendensen, men de steder, hvor vi har stærke konservative, der stemmer folk anderledes lokalt, siger Michael Ziegler.

Har brug for hjælp fra andre

Helt så optimistisk på de konservatives vegne er kommunalforsker Roger Buch dog ikke.

- Hvis det her holder stik vil de få problemer mange steder. Det der kan blive deres redning er at tabet primært går til Venstre og Liberal Alliance, og på den måde er det vennerne der får stemmerne, men det kræver at de konservative kan overbevise dem om at det stadig er dem der skal være borgmestre, siger han og fortsætter.

- Hvis vennerne ikke er med på den kan de jo prøve at gå til fjenderne. Hovedfjenderne i dansk politik er Socialdemokraterne og Venstre og det er klart, at Socialdemokraterne hellere ser en konservativ borgmestre end en venstre-borgmester. Men grundlæggende skal de bruge andre til at få posten, siger han.

Danskerne skal til de kommunale stemmeurner den 19. november.