RB PLUS Lunde kalder brugen af aktindsigt en sygdom- - Se RB 12/4 2017 09.10. Lunde kalder brugen af aktindsigt en sygdom. Knap en uge efter at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) modtog en alvorlig politisk næse fra Folketinget, er han nu igen kommet i problemer.. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017)
RB PLUS Lunde kalder brugen af aktindsigt en sygdom- - Se RB 12/4 2017 09.10. Lunde kalder brugen af aktindsigt en sygdom. Knap en uge efter at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) modtog en alvorlig politisk næse fra Folketinget, er han nu igen kommet i problemer.. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017) Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Det er fuldt forståeligt, at politikere nogen gang kan synes, at journalister er noget fanden har skabt.  Det må være direkte angstprovokerende at vide, at pressen er i gang med at lede efter ens snavs.  Især selvfølgelig, hvis man godt ved, at der er noget at komme efter.

Venstres 38-årige miljøminister Esben Lunde Larsens har i sin korte ministerkarriere haft sit at slås med i medierne. Som uddannelsesminister kom det både frem, at han havde personlige interesser i et vindmølleprojekt samt, at han havde skrevet for meget af efter andre i sit speciale på Københavns Universitet.  Og som miljøminister måtte han forrige uge give en historisk stor undskyldning til hele Folketinget for at have misinformeret om mulighederne for sanktioner mod de såkaldte kvotekonger, der sidder på størstedelen af de eftertragtede fiskekvoter.

Tilsyneladende er Esben Lunde da også grundigt træt af journalisters aktindsigter. Politiken kunne i går offentliggøre en lydfil, hvor Lunde Larsen sidste år i en fortrolig samtale med embedsmænd kaldte det for sygdom i samfundet, at journalister vil søge aktindsigt 'i alt mellem himmel og jord'. Lunde Larsen sagde samtidig, at han som som minister 'nok skal offentliggøre det, der skal offentliggøres.'

Esben Lunde Larsen kan mene, hvad han vil, men det sikrer netop en sund samfundsdebat, at både pressen og almindelige borgere har mulighed for at få de oplysninger frem, som magthaverne ikke har nogen interesse i ser dagens lys.

Det er meget muligt, at Esben Lunde er trætte af journalisters snagen, og han gerne selv vil styre nyhedsstrømmen fra sit ministerområde, men det er vigtigt at værne om, at vi netop har Offentlighedsloven for, at det ikke kun er  politikerne og embedsmændene, der kan kontrollere den offentlige debat.

Sådan skal det være i et åbent, demokratisk land som Danmark. tnk

SMS

Tophistorier

Hitter på Facebook