Det er en bekostelig affære at være globetrotter. For ofte skal den dyre rejse suppleres af et visum, og det koster, skriver Politiken søndag.

Ifølge avisen har økonomiprofessor Pankaj Ghemawat regnet sig frem til, at verdens samlede omkostninger til ansøgning, administration og udstedelse af visum beløber sig til 512 milliarder kroner årligt.

Særligt USA og Europa har en stram og dyr visumpraksis, og det rammer både turister, forretningsfolk, studerende og vidensarbejdere. Og i sidste ende også landenes økonomier, der risikerer at gå glip af indtjening, forklarer Pankaj Ghemawat.

- Det er svært at tro på, at visumsystemet vil blive skrottet inden for en overskuelig fremtid. Men problemet er, at visumpolitikkerne oftest er designet til generelt at holde folk ude i stedet for blot at screene dem, siger han.

Pankaj Ghemawat understreger, at de vestlige lande ikke alene taber penge ved at forsøge at forskanse sig. Europa har brug for unge udefra, hvis de europæiske velfærdssystemer skal overleve, pointerer han.

En række europæiske lande har i de senere år taget en række mere eller mindre utraditionelle midler i brug, for at bremse indvandringen. I Danmark kan nævnes den skærpede grænsekontrol, og sådanne tiltag kan sætte Schengensamarbejdet, der tillader europæere og udlændinge med visum frit at krydse landegrænser, over styr, forklarer Hugo Brady, senioranalytiker ved tænketanken Centre for European Reform,

- Ethvert tiltag, der holder legitime rejsende ude, er til skade for økonomien, siger han til Politiken.

Ifølge FN’s turismeorganisation rejser halvdelen af alle verdens rejsende til Europa, og turisme er dermed en af EU’s vigtigste industrier og kilder til velstand.

BNB