Indien stiller betingelser i 11. time til danske journalisters visum, der betyder, at studietur til Indien må droppes. Forholdet til Danmark er historisk dårligt.

En gruppe danske journalister må opgive en planlagt studietur til Indien, fordi de indiske myndigheder i sidste øjeblik har stillet nye, bureaukratiske krav til deltagerne og deres visum.

Gruppen på 16 journalister skulle have været af sted til Indien på en studietur den 12. marts, men da en repræsentant torsdag mødte op på ambassaden for at få ordnet deltagernes visa, blev der fra ambassaden stillet krav om, at deltagerne skulle have en skriftlig invitation fra de steder der skulle besøges i Indien, og at denne invitation skulle godkendes af de indiske myndigheder New Delhi.

Studieturen ville kræve et journalistvisum og ikke et almindeligt turistvisum, lød kravet. Alt i alt en procedure, som ville tager flere uger, og derfor umulig at nå inden rejsedagen.

I ledelsen for Dansk Journalistforbund og forbundets efteruddannelse lurer en mistanke om, at det blandt andet er udleveringsagen om våbensmugleren Niels Holck, som er årsagen til de indiske myndigheders krav.

Indien kræver danskeren Niels Holck udleveret til retsforfølgelse i Indien på grund af hans medvirken i nedkastning af våben til oprørere i Vestbengalen i 1995. Siden Danmark på baggrund af domme i by- og landsretten i 2011 har nægtet at udlevere ham, har Indien lagt Danmark på is på en række områder.

Samtidig har inderne fundet et seks år gammel sag frem om en DR-journalist, der på det tidspunkt producerede en kritisk dokumentar om forhold i Indien. Derfor har journalister fra DR de sidste måneder konsekvent fået afslag på visum til landet.

- Der er tydeligvis et anstrengt forhold mellem Danmark og Indien og det går ud over danske mediers muligheder for at arbejde frit i Indien eller komme på kursus der, og det er ikke mindst til skade for Indiens omdømme, siger formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård om affæren og fortsætter:

- Det danske udenrigsministerium arbejder på denne sag, og det er jeg meget tilfreds med, siger journalistforbundets formand.

Det er første gang, at en dansk delegation af journalister på studietur ikke har fået deres ønsker om visum til et visumpligtigt land opfyldt.

Lederen af den Journalistiske Efteruddannelse, UPDATE, Søren Dalsgård, siger:

- Så vidt jeg er orienteret, har den indiske ambassade ikke på noget tidspunkt krævet, at vi skulle søge et journalistvisum.

Tidligere i forløbet har ambassaden stillet krav om, at samtlige deltagere skulle skrive under på en blanket om, at de ikke ville arbejde som journalister i Indien, og med de blanketter i hånden mødte rejsearrangøren op på ambassaden torsdag. Men her fik han besked på, at kravet var, at alle invitationsaftalerne skulle godkendes, inden der kunne udstedes et visum.

På den indiske ambassade i København oplyser en kvindelig ansat i visumafdelingen, at en repræsentant for deltagerne mødte frem med ønske om et turistvisum:

- Men de skal have journalistvisum, siger den ansatte. inden hun stiller videre til sin overordnede, en herre med efternavnet Shekasar, der inden han smækker røret på siger:

- Det er nødvendigt at kende deres program. De er journalister, så det vil tage tid, men det er den normale procedure. De kan ikke rejse på turistvisum. De rejser ikke som turister men journalister. Farvel.

Røret bliver lagt på.

Blandt journalisterne i gruppen er adskillige ansat på Danmarks Radio.

Kurset i Indien er aflyst og erstattet af et i Singapore.