Lyt til artiklen

Moralpolitiet er et ord, mange danskere for første gang har hørt i løbet af denne uge, hvor uroligheder er brudt ud i Iran.

22-årige Mahsha Amini døde sidste fredag, efter hun blev anholdt af det iranske moralpoliti, der ikke mente, hun bar sin hijab korrekt.

Det har ført til, at iranske kvinder nu brænder deres hijaber og klipper håret af i protest mod styret – herunder styrets indsættelse af moralpolitiet.

Men hvad er moralpolitiet overhovedet, og hvorfor eksisterer det?

Forsker i Iran-studier ved Københavns Universitet, Rasmus Christian Elling, fortæller, at moralpolitiet har eksisteret i Iran siden revolutionen i 1979, hvor det islamiske regime væltede Shahens Pahlavi-dynastiet.

Inden da -  i 1936 - forbød den pro-vestlige hersker Reza Shah ellers kvinder at bære slør og tørklæder i et forsøg på at modernisere landet.

Men i 1979 blev hjiab igen gjort obligatorisk, og reglen blev skrevet ind i loven i 1983.

»Her nedsatte man taskforces, der skulle patruljere gaderne og holde øje med, at folk gik sømmeligt klædt, bar tørklæde, ikke drak alkohol og fulgte landets islamiske love,« siger forskeren.

Det blev institutionaliseret i løbet af 80'erne til det moralpoliti, man ser i dag, der har til ansvar at irettesætte mennesker på gaden eller anholde dem og tage dem ind på stationen, hvis de ikke følger deres anvisninger.

»Her kan de enten få en bøde, blive idømt genopdragelse eller anden straf som for eksempel piskeslag,« siger Rasmus Christian Elling.

I 2019 blev der ifølge CNN indført »genopdragelsescentre,« som moralpolitiet bruger som fængsler.

Her får fanger undervisning om islam og vigtigheden af ​​hijab og tvinges derefter til at underskrive et løfte om at overholde statens påklædningsregler, før de bliver løsladt.

Ifølge Hadi Ghaemi, der er administrerende direktør for Center for Menneskerettigheder i Iran, er centrene slet ikke lovlige.

»Siden centrenes oprettelse, som ikke har grundlag i nogen lov, har agenter fra disse centre vilkårligt tilbageholdt utallige kvinder under påskud af ikke at overholde statens krav om tvungen hijab,« siger Hadi Ghaemi til CNN og fortsætter:

»Kvinderne bliver derefter behandlet som kriminelle, anklaget for deres lovovertrædelse, fotograferet og tvunget til at modtage undervisning om islamisk moral, og hvordan man bærer en ordentlig hijab.«

Moralpolitiet ses hovedsageligt som en plage for kvinder i Iran, skriver BBC. Især for dem, som forsøger at skubbe grænserne for dresscoden ved at bære tørklædet så langt tilbage på hovedet som muligt.

Frygten for at møde moralpolitiet har blandt andet ført til oprettelsen af en ​​en app, der hjælper folk med at undgå dets mobile checkpoints, skriver mediet.