Efter et kaotisk partivalg har de franske konservative udpeget en ny formand.

FRANKRIG: Det konservative UMP-parti i Frankrig har fået ny formand, efter at tidligere præsident Nicolas Sarkozy trådte tilbage efter præsidentvalget i maj.

Den nye mand på posten bliver den 48-årige Jean-Francois Copé, der regnes som en af Sarkozys nære allierede, skriver Reuters.

Men inden Copé kunne erklære sig for vinder af partivalget, som stod mellem ham og partifællen Francois Fillon, herskede der kaos, og begge kandidater beskyldte hinanden for valgsvindel. Parterne hævdede hver især, at de havde vundet, og da den interne valgkommission havde gjort tallene op, stod det også klart, at løbet havde været utrolig tæt.

Næsten 175.000 partimedlemmer havde stemt, men Copé endte med at vinde med blot 98 stemmer, skriver Reuters. Han fik 50,03 procent af stemmerne, mens Fillon fik 49,97 procent.

Den aggressive retorik mellem Copé, der regnes som højrefløjens mand, og Fillon, der er mere midtersøgende, udstiller ifølge kommentatorer splittelsen hos det konservative parti, efter at Sarkozy er trådt tilbage.

Der er derfor også allerede spekulationer omkring, hvorvidt Copé vil formå at sikre UMP præsidentposten, når der er valg igen i 2017. Flere meningsmålinger har ifølge Reuters vist, at to tredjedele af partiets medlemmer mener, at Sarkozy er den konservative kandiday, som har størst chance for at fraviste socialisterne regeringsmagten om fem år.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.