Et sviende og historisk nederlag.

Det britiske parlament forkastede tirsdag aften premierminister Theresa Mays brexitaftale. Det skete med 432 stemmer imod og 202 stemmer for. Men et nyt drama venter onsdag.

Oppositionens leder, Jeremy Corbyn fra Labour, der kalder Mays nederlag for »katastrofalt,« har bedt om en mistillidsafstemning mod regeringen. Den finder sted onsdag.

Det ventes dog, at regeringen får støtte til at fortsætte, lyder vurderingen fra flere iagttagere. Alligevel er kaosset i Storbritannien totalt - ikke mindst, da nederlaget til May var nærmest lammetævende stort.

Premierminister Theresa May under afstemningen tirsdag aften i Underhuset.
Premierminister Theresa May under afstemningen tirsdag aften i Underhuset. Foto: REUTERS TV
Vis mere

For hvad skal der nu ske for Storbritannien?

May har nu tre arbejdsdage til at smide en handlingsplan på bordet.

Der er flere scenarier i spil som f.eks. ingen aftale og dermed en hård brexit, genforhandling, parlamentsvalg eller en ny folkeafstemning om brexit.

Hvad angår punktet genforhandling vil EU næppe åbne døren for en ny aftale med Storbritannien. Det vurderer EU-professor Marlene Wind fra Københavns Universitet.

Tårer på gaden i London tirsdag aften efter det historiske nederlag til Theresa May. I hvert fald for denne demonstrant. Andre var jublende glade.
Tårer på gaden i London tirsdag aften efter det historiske nederlag til Theresa May. I hvert fald for denne demonstrant. Andre var jublende glade. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»EU synes, at de har strakt sig så langt, som de kan. Aftalen har taget 1,5 år at forhandle på plads, men det er selvfølgelig klart, at vi har en ny situation nu,« siger Marlene Wind.

Og sikkert er det, EU begræder tirsdagens resultat.

Det samme gør en stribe europæiske ledere, herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Han mener dog samtidig, EU's lande bør være fleksible over for Storbritannien. Men det er briternes ansvar selv at finde ud af rodebutikken.

»Det er briterne, der har stemt nej til det, de selv har forhandlet hjem, og som deres egen premierminister syntes var godt nok,« siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter.

»Derfor er det briterne, der i første række må finde ud af, hvad næste skridt skal være. Og så skal vi selvfølgelig forholde os lydhøre og konstruktivt til det.«

Og dansk ervervsliv frygter nu for fremtiden. Et brexit uden en EU-aftale er det værst tænkelige scenarie, lyder det fra både Dansk Industri og Dansk Erhverv.

»Situationen er meget alvorlig. Usikkerhed er gift for erhvervslivet og for samfundsøkonomien,« siger Brian Mikkelsen, direktør for Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

I artiklen her på B.T. kan du se, hvordan danskere kan blive ramt af en brexit uden en aftale – en såkaldt no deal.

Genoplev dramaet i LIVE-bloggen herunder: