Alkohol i små mængder er sundt for hjertet, hører vi ofte - men måske er det lidt for godt til at være sandt? Forskerne er ikke helt enige.

Ældre kvinders hjertefunktion bliver stadig værre med et stigende alkoholforbrug. Ældre mænd kan tåle lidt mere, men får sygeligt forstørret hjertemuskel ved mere end 14 genstande om ugen.

Sådan forholder det sig i hvert fald ifølge det nyeste studie fra American Heart Association. Et britisk-australsk studie fra februar 2015 siger noget lidt andet:

Alkohol har stadig en beskyttende virkning på hjertet hos mænd i alderen 54-60 år, hvis de drikker 15-20 genstande om ugen, lyder det i det britisk-australske studie.

Læs hele artiklen hos Videnskab.dk.

Den sikreste og bredeste, men mindre beskyttende virkning, findes endnu blandt ældre kvinder, der drikker mindre end 10 genstande om ugen.

De to studier leverer altså lidt modstridende resultater. Men det behøver nu ikke at have den store betydning. Forskerne er nemlig omhyggelige med at udpege svaghederne ved deres egen forskning og andre studier, der viser, hvor godt alkohol kan være for hjertet.

Det seneste amerikanske studie er mere end blot et metastudie. Forskerne har ganske vist hentet forsøgspersonerne fra en større helbredsundersøgelse af ældre mennesker, men har også selv undersøgt hjertet hos flere tusinde af deltagerne fra denne undersøgelse.

Læs også hos Videnskab.dk: Et enkelt glas vin kan skade dit foster

Forskerne har også korrigeret for udenforstående faktorer. I denne undersøgelse er forskerne fortsat åbne for, at et lavt alkoholforbrug kan være gunstigt for hjertet.

Dog er årsagerne til den gode effekt fortsat usikker. Alkohols indvirkning på hjertet må fortsat studeres nærmere, lyder det i en redaktionel kommentar i tidsskriftet 'Circulation: Cardiovascular Imaging', hvor studiet er publiceret.

Den redaktionelle kommentar i British Medical Journal er skarpere i sin kritik af de, der mener, at et moderat alkoholforbrug er en fordel for hjertesundheden.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan lever du længe: Snup en daglig bajer med sidevogn

»Fordelene er ved at fordampe. Inden for sundhedsområdet, såvel som alle andre steder, bør sager, der virker for gode til at være sande, behandles med stor varsomhed,« skriver Mike Daube, professor i sundhedsvidenskab ved Curtin University, Australien, i kommentaren.

Han kommer blandt andet ind på overvejelsen om, hvordan alkoholindustrien i Australien har brugt forskning til at overbevise folk om, at alkohol i små mængder er godt for hjertet.

I juli 2014 kom resultaterne fra et svensk forskningsprojekt, som viste, at kun nogle få personer har fordel af at drikke lidt alkohol. Disse mennesker har en særlig genvariant i arvemassen.

Læs også hos Videnskab.dk: Nedslående nyt: Moderat indtag af alkohol gavner de færreste