Jazz og gospelsangerinden Etta Cameron er død. Hun blev 70 år. Cameron døde hos sin søn i Århus torsdag klokken 13.

- Du får et stort femtal af mig!
Disse ord gjorde Etta Cameron til folkeeje i de danske stuer, da hun var dommer i familieprogrammet "Scenen af din".

I går døde sangerinden af kræft. 70 år gammel. Cameron sov ind hos sin søn i Århus torsdag kl. 13. Hun var omgivet af sine børn til det sidste, fortæller forfatteren Bo Østlund til Ritzau. Han var med til at skrive Etta Camerons selvbiografi, og har holdt kontakten siden med sangerinden.

Hendes søn, Steven Andre Cameron siger til B.T., at familien har forsøgt at lægge låg på nyheden om hendes død, fordi ikke alle i hendes store internationale familie er blevet orienteret om hendes bortgang endnu.

- Vi er hårdt ramt og lige nu har vi brug for at fordøje det, siger han.

Etta Cameron var rundhåndet med ros og femtaller, men Etta selv fik derimod ikke altid topkarakter af tilværelsen. Hendes livshistorie kan tage pusten fra de fleste.
Det var nemlig fyldt med drama.

Hun voksede op i Bahamas, hvor hun havde en lykkelig barndom. Men da familien flyttede til Miami i USA, ændrede alting sig.
I sin biografi, "Hun gav smerten vinger", der udkom for et par år siden, fortæller hun om, hvordan faderens frustrationer over racelove og nedladende bemærkninger gik ud over børnene og moderen, der døde, da Etta Cameron var 11 år.

Som 9-årig kom hun til Dammark. Egentlig ville hun have været læge, og hun nåede da også at gennemføre fire år af medicinstudiet, men med fem mindre søskende, der var afhængige af hende, blev det for vanskeligt at gennemføre. Fra hun var i begyndelsen af 20’erne, tjente hun penge som jazzsangerinde.

Fra 1971 boede Etta Cameron i Danmark, hvor hun i begyndelsen mest gjorde sig gældende som jazzsanger sammen med danske og udenlandske musikere. Hun fremhævede gang på gang kristendommen som en fællesnævneren i hendes liv:

- Jeg tager Vorherre med mig alle vegne, men jeg pådutter aldrig nogen min tro.
 
Hun har også datteren Debbie Cameron, som blandt andet blev kendt fra Melodi Grand Prix.

Steven Andre Cameron siger til B.T., at det endnu ikke er besluttet, hvornår hun skal begraves.

- Der er stadig så mange mennesker, vi skal have talt med, før det hele er på plads.