Den amerikanske investor og milliardær Leon Cooperman ser tegn på en boble - ikke på aktiemarkedet, men i stedet på obligationsmarkedet.

Den tidligere Goldman Sachs-partner mener, at investorer bør holde sig fra obligationer, som er i en boble, hvor priserne er pustet op, så de overstiger obligationernes reelle værdi.

»Min verden består af kontanter og aktier. Jeg tror, at obligationer udgør boblen - ikke aktier,« siger han til den amerikanske tv-station CNBC.

Leon Coopermans kommentar falder, efter at renten på den 10-årige amerikanske statsobligation steg til 3,26 pct. i sidste uge.

genrefoto
genrefoto Foto: SPENCER PLATT
Vis mere

Den højere rente fik investorer til at frygte, at rentestigningen ville gøre det dyrere at låne penge og dermed bremse den globale økonomi.

Resultatet var, at aktiemarkederne dykkede verden over. Cooperman tror dog på, at aktiemarkederne vil stige igen - han ser nemlig ingen tegn på, at en recession - en kraftig økonomisk tilbagegang - er nært forestående.

»De forhold, der normalt ville føre til en stor nedgang, er bare ikke til stede,« siger Leon Cooperman, der i dag er administrerende direktør for hedgefonden Omega Advisors.

Hos Sydbank er aktieanalysechef, Jacob Pedersen, enig i, at der er en boble på obligationsmarkedet. Han hæfter sig samtidig ved, at der ikke er så mange, der har betragtet det som et problem før nu, fordi det har gjort alternative investeringer, blandt andet aktier, attraktive:

»Det kan godt være, at priserne på visse aktier kan virke høje nogle steder, men den virkelige boble er på obligationsmarkedet.«

»Vi har negative renter og lave renter, og vi har haft det i lang tid, så vi står over for en periode, hvor renteniveauerne skal normaliseres, og hvor obligationskurserne skal nedad,« vurderer han.

»Selv om der er en boble, er obligationer stadig en helt central del af mange menneskers opsparing - med god grund. De kapitalbevarende egenskaber finder man ikke i aktiemarkedet. Højere renter vil også give højere afkast på længere sigt, men der bliver en periode med ret begrænset afkast. Det ligner dog ikke en katastrofe eller en finansiel nedsmeltning, når luften hen over de næste år går ud af boblen. Det foregår ikke som ved en aktieboble, hvor de negative afkast kan være langt mere alvorlige,« vurderer Jacob Pedersen.

Hos Sydbank ser man heller ikke en recession lige om hjørnet, men der er en masse usikkerhedsmomenter, f.eks. handelskrigen mellem USA og Kina, der truer med at trække indtjening og vækst ud af verdensøkonomien, påpeger han.