Flere udenlandske medier har tirsdag bragt billeder af dronning Margrethe med en smøg i den ene hånd og barnebarnet otte-årige prinsesse Isabella i den anden. Billederne, der er fra den årlige sommerfotografering i sidste uge, har vakt kritik i udlandet. Forståeligt siger Astma-Allergi Danmark.

Britiske Daily Mail er et af de medier, der har bragt billedet. De brugte rubrikken: ''Sluk den cigaret, bedstemor!'. Samtidig blev hun omtalt som en stædig ryger.

Opfordringen til at slukke cigaretten i nærheden af børnebørnene møder opbakning fra Astma-Allergi Danmark. Vicedirektør Anne Holm Hansen ønsker ikke at kommentere på den specifikke sag om Dronningen.

Læs også:

»Det kommer til at virke ufarligt for børn, hvis de ser man ryger. Det sender et signal om, at det er okay. Og man kan frygte, at børn tænker, hvis bedstemor og bedstefar gør det, så kan jeg også, og så bliver det helt normalt,« advarer hun.

»Livet handler om at skabe normer og rollemodeller. Det er af samme grund, lærere skal forlade matriklen, når de skal ryge i frikvartererne, så børnene ikke ser dem,« siger Anne Holm Hansen.

Dronning Margrethe med prins Vincent, prinsesse Isabella og hunden Tillia
Dronning Margrethe med prins Vincent, prinsesse Isabella og hunden Tillia Foto: Patrick van Katwijk
Vis mere

Hun forklarer samtidig, at også kendte personer har et ansvar over for børn og unge.

»Man har jo ret til at leve hver sit liv, men som offentligt kendt person ville man gøre børn og unge en tjeneste ved at være en rollemodel og tage hensyn, hvis man kan rumme det,« siger næstformanden.

Kongehuset har ikke selv ønsket at kommentere sagen.

»Kongehuset har ingen kommentarer til debatten,« lyder det i et kort svar.