En af Danmarks rigeste, adelige lensgreve Bendt Wedell, ser ud til at få dispensation til at bygge et nyt kæmpehus i Skagen.

Det nye sommerhus, som møder stor lokal modstand, vil overskride områdets lokalplan med næsten 20 procent. Sagen skal endelig afgøres i Frederikshavn Byråd, da den kan have principiel karakter, mener et byrådsmedlem.

Sagen om lensgreve Bendt Wedell nye sommerhus i Gammel Skagen spidser til. På trods af stor lokal modstand har plan- og miljøudvalget i Frederikshavn Kommune indstillet til, at Bendt Wedell må gennemføre sit byggeri med en grundplan på 248 m2, selvom det vil overskride lokalplanen i området væsentligt.

Ifølge lokalplanen må nybyggeri på stedet, hvor der tidligere lå et gammelt bevaringsværdigt fiskerhus fra midten af 1800-tallet, ikke overskride 210 kvadratmeter.

Grunden, hvor lensgreve Bendt Wedell vil bygge i Gammel Skagen. Huset på grunden hed 'Saalt Hans' Hus'. Inden det blev revet ned, havde det ligget på stedet siden midten af 1800-tallet. Vis mere

Og det får lokale til at undre sig.

»Jeg synes ikke, det er okay med den indstilling. Det hus, han (Bendt Wedell, red.) vil bygge på stedet, er alt for stort, og det passer ikke ind. Han kendte også lokalplanen, da han købte grunden, så det er mærkeligt, at den skal overskrides. Desuden var det hus, der lå der i forvejen, bevaringsværdigt og kunne sagtens bygges videre på,« siger Erik Vium, sekretær i Foreningen for by- og landskabskultur for Skagen og Råbjerg Sogne, til BT.

Tegning af den bolig, lensgreven ønsker opført i Gammel Skagen Vis mere

Og han er ikke ene om kritikken. Også medlem af plan- og miljøudvalget, Erik Kyed Trolle (S) mener, at en dispensation til lensgrevens byggeri kan være farlig. Han var en af to medlemmer af udvalget, der stemte mod at indstille til dispensation til lensgrevens byggeri.

»Hvis sagen skal godkendes, kræver det en stor dispensation fra lokalplanen. Det er i mine øjne en væsentlig ændring i forhold til lokalplanen. Han vil have lov til at bygge 38 kvadratmeter mere end tilladt - det er næsten 20 procent over det, lokalplanen siger. Og derfor bliver sagen principiel, da den åbner op for, at alle andre i fremtiden kan få en lignende dispensation - og hvis vi siger ja til Bendt Wedell, så skal vi også sige ja til andre. Folk skal behandles ens,« siger Erik Kyed Trolle.

Afstemningen om indstilling til dispensation i udvalget blev afgjort med stemmerne tre for og to mod. Og nu ønsker Erik Kyed Trolle sagen bragt op i byrådet, da han frygter den præcedens, som dispensationen kan give.

Plantegning over huset, som Bendt Wedell ønsker bygget. Vis mere

I et skriftligt svar på problematikken skriver lensgreve Bendt Wedell til BT:

'Som kommende skagbo har jeg naturligvis et ønske om at bevare og understøtte det spændende miljø, der gennem årene er skabt i området bag Ruths Hotel. Det glæder mig, at et flertal i udvalget har støttet op omkring mine foreløbige tanker omkring byggeriet. Jeg vil bruge tiden frem til det kommende byrådsmøde, til nærmere at undersøge, hvad der ligger bag mindretallets holdning. Det er klart at dialog altid er det bedste,' skriver Bendt Wedell, der samtidig påpeger, at han mener sagen er misforstået, da der er tale om en dobbeltgrund, som han har købt. Den nye bolig skal dog kun bygges på den ene grund, fremgår det af en plantegning indgivet til kommunen.

Erik Kyed Trolle er dog ikke Bendt Wedells to-grunds argument:

»Der er tale om en parcel, og hvis han vil bygge på to forskellige grunde, så er det jo en anden sag. Så det er ikke et argument, jeg køber,« siger Erik Kyed Trolle.

Huset skal ifølge denne tegning ligge på den ene af de to grunde, som lensgreven har købt. Vis mere

Har du fået hørt ugens nye afsnit af BTMX-podcasten 'Vi elsker clickbait'? Download det gratis i Itunes eller lyt med her: