I dagens Danmark findes der en underverden, hvor afviste asylansøgere lever på gaden, arbejder i underbetalte, sorte job og i det hele taget lever en kummerlig tilværelse uden for lands lov og ret og under myndighedernes radar. Asylansøgere der vel at mærke har fået afvist deres ansøgning om asyl i Danmark og derfor ikke har ret til at opholde sig i landet.

I går skrev Politiken, at næsten 2.000 afviste asylansøgere i det seneste halvandet år helt er forsvundet fra myndighedernes søgelys, selvom de burde være rejst hjem eller i det mindste opholde sig på et udrejsecenter for asylansøgere, der ikke kan hjemsendes, fordi Danmark ikke har en aftale med det pågældende land.

Det er især somaliere, der forsvinder, efter de er blevet afvist. 351 somaliere er forsvundet i den periode, som avisen har undersøgt via en aktindsigt hos Rigspolitiet. Og myndighederne aner ikke, om de er taget videre fra Danmark, eller om de opholder sig her illegalt, men det er der højst sandsynligt en stor del af dem, der gør, vurderer forsker i illegal indvandring Bent Jensen. Og netop med Somalia er der ingen hjemsendelsesaftale, så det er meget svært at sende de pågældende hjem.

Men det går heller ikke, at de bare forsvinder, for så får vi et samfund helt uden for samfundet, hvor en gruppe mennesker arbejder uden at betale skat, ikke lever efter de gængse spilleregler, men som heller ikke har adgang til noget så basalt som at kunne komme på sygehuset. Og som slet ikke kan sendes hjem.

Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti kalder det voksende antal forsvundne somaliere ’stærkt kritisabelt,’ og han mener ikke, at regeringen har nok styr på det. Det er selvfølgelig nemt nok at sige, når man ikke selv står med opgaven om at sende de afviste asylansøgere hjem, for det er immervæk en svær opgave, når de ikke selv vil, og når hjemlandet ikke vil tage imod dem. Men der skal tages alle midler i brug for at få styr på det, for det er hverken værdigt at byde de afviste asylansøgere tilværelsen som illegal, og det er et stort problem, at så mange mennesker lever uden for lands lov og ret i Danmark og aldrig vil kunne sendes hjem, selvom det blev muligt.