[nid:48523724] Ingen nulevende kvinder skal gøre sig håb om at opleve den dag, hvor mænd og kvinder, der udfører det samme job, tjener det samme.

Det viser en stor rapport om klodens kønskløft, Global Gender Gap Report, som World Economic Forum har udarbejdet, og som dækker 144 af verdens nationer.

Den har lavet en fremskrivning, som er dyster læsning for feminister og andre med fokus på ligestilling: Med den nuværende udvikling vil der gå 217 år, før kvinder tjener det samme som mænd og i det hele taget er lige så repræsenterede som mænd på verdens arbejdspladser.

På samme måde vil der gå 100 år, før den overordnede lighedskløft mellem mænd og kvinder er lukket. Og det går oven i købet den gale vej. I fjor så udsigten bedre ud. Da ville der »kun« gå 83 år.

Det er kun 102 år siden, kvinder fik valgret, og set i det lys er det gået hurtigt med ligestillingen i Danmark. Men der er også gået næsten 50 år siden ungdomsoprøret, der for alvor satte gang i ligestillingen, og dengang havde man nok ikke troet, det gik så langsomt med ligeløn.

Mænds indkomst er ca. 26 procent højere end kvinders. Udviklingen går dog i ligestillingens retning, da kvindernes indkomst de seneste ti år er steget med 20 procent mod mændenes 11 procent.

Og det er ikke fordi kvinder ikke gider uddanne sig. På de gymnasiale uddannelser har piger siden 2006 kunnet prale af et højere karaktergennemsnit i studenterhuen, og i dag er der også langt flere kvinder, der gennemfører en videregående uddannelse end mænd.

Men der er underskud af kvinder i topstillinger og i Folketinget og kommunalbestyrelserne.

Nogle hævder, at kvinder er mindre ambitiøse og dårligere til at forhandle løn. Hvis det er rigtigt, må vi opfordre dem til at kæmpe hårdere, og opfordre mændene til at lukke dem ind i topstillingerne og åbne pengeposerne noget mere. Så behøver der måske ikke gå 217 år, før der er retfærdighed i lønningsposen.

kark-