Allerede for 3,3 millioner år siden forstod vore forfædre i Afrika at forarbejde stenredskaber. Det er 700.000 år tidligere end fund hidtil har afsløret.

Arkæologer i Kenya har fundet bearbejdede sten, der rykker vore forfædres brug af redskaber 700.000 år tilbage, skriver BBC og citerer tidsskriftet Nature.

Stenredskaberne, der er fundet ved bredden af Turkanasøen, blev fremstillet for 3,3 millioner år siden, og professor Ignacio de la Torre fra University College Londons Institute of Archaeology kalder fundene for et vendepunkt.

»Det er det mest betydningsfulde fund i et halvt århundrede,« siger han til BBC.

Redskaberne blev fremstillet på et tidspunkt, hvor flere primitive arter vandrede rundt på Afrikas savanner. Det drejer sig om Australopithecus kendt fra det berømte fossil »Lucy« samt om Kenyanthropus platyops. Men ingen ved endnu, om det individer fra den ene eller anden art, der har banket de skarpe stenredskaber ud af større blokke.

Rester af Kenyanthropus platyops er dog blevet fundet tæt ved det sted, hvor stenredskaberne graves ud. Her er i øvrigt fundet såvel sten, der er blevet brugt som hamre, og større sten, der har været anvendt som ambolt. Den tungeste vejer godt 15 kilo.

Under alle omstændigheder noterer professor Nick Taylor fra National Centre of Scientific Research (CNRS) i Frankrig, at de to arter har været mere intelligente end tidligere antaget, selv om de ikke var i besiddelse af nogen specielt stor hjerne.

Redskaberne har primært været brugt til at skære eller flænse med, og til dato er der fundet flere end 150 redskaber.

De hidtil ældste redskaber er fundet i Tanzania, men det markante tidsspand viser ifølge forskerne, hvordan fremstillingsteknikken har udviklet sig over 700.000 år.

Som professor Nick Taylor siger: »Det er ret betagende at tænke på, at det er 700.000 år, der skiller det tidligere ældste findested og så dette her. Det er monumentalt.«

Tilsvarende er det tilsvarende betagende at tænke på, at redskaberne ved Turkanasøen kom for dagen ved en tilfældighed.

De første fund blev gjort i 2011, efter en gruppe forskere tog en forkert rute, da de vandrede gennem det tørre varmeflimrende landskab.