Kinesiske embedsmænd er kommet under kraftig beskydning, efter at de har ladet otte kilometer af Den Kinesiske Mur restaurere. I stedet for en bygning med vagttårne, står nu en glat mur, der mere ligner en sti af beton.

Det var meningen, at restaureringen skulle sikre muren mod elementernes rasen. Den blev derfor repareret med materialer, der inkluderer sand og beton.

»Der er virkelig tale om et grimt reparationsjob,« indrømmer den lokale embedsmand Ding Hui, skriver BBC.

Her betragter en lokal beboer de mange sten, der er blevet brugt, til restaureringen. 
Her betragter en lokal beboer de mange sten, der er blevet brugt, til restaureringen.  Foto: AFP PHOTO / STR
Vis mere

Han siger, at reparationen af det 635 år gamle bygningværk, skete i år 2014, hvor de reparerede, fyldte huller og anlagde et ekstra beskyttende lag på toppen »som en hat«. Men han indrømmer, »at overfladen ikke ser ideel ud«.

»Det er tale om en grov skade, der er gjort i bevaringens navn. Selv de mindste børn her ved, at denne reparation er mislykket«, siger Liu Fusheng, som var den første, der udtalte sig kritisk, ifølge New York Times.

»Det ligner et hoved, som har mistet sine ører og sin næse. De satte ikke udskæringerne tilbage, hvor de hører hjemme. De kastede dem bare bort. De brugte nye mursten for at fylde de originale huller, og det har sparet dem for mange omkostninger,« forsætter Liu.

På dette billede, taget den 21. september, kan man tydeligt se den toppede kant på den restaurerede del af muren.
På dette billede, taget den 21. september, kan man tydeligt se den toppede kant på den restaurerede del af muren. Foto: AFP PHOTO / STR
Vis mere

Reparationerne er først nu kommet til omverdenens kendskab, fra fotos, der publiceres på de kinesiske online platform Weibo. Der har tusinder nu kritiseret renoveringen af de otte kilometer.

Imidlertid siger en officiel kortlægning, at strækningen var i fare for at falde fra hinanden og blive vasket bort af regnen. Den berørte sektion af Muren ligger i Suizhong langs med grænsen til Hebei-provinsen.

Ifølge lokale nyhedsmedier har der været brugt forskellige materialer som sand, kalksten og cement. Arbejdet beskrives som »basisk og bastant« af Dong Yaohui, viceformand for studierne af 'The Great Wall'.

De har indrømmet, at de bestemt ikke er tilfreds med resultatet. Nu vil de til bunds i, hvad der er gået galt.

Sådan ser den urestaurerede del af Den Kinesiske Mur ud. En lokal indbygger ved en del af muren, som ikke har været gennem en restaurering.
Sådan ser den urestaurerede del af Den Kinesiske Mur ud. En lokal indbygger ved en del af muren, som ikke har været gennem en restaurering. Foto: AFP PHOTO / STR
Vis mere

»At bevare den Kinesiske Mur er en hellig og urokkelig pligt for alle, som arbejder med kulturminde-bevaring,« skriver statsadministrationen for kulturarv ifølge New York Times.

Loven, der beskytter en kulturel arv fra skader, er meget streng. Der opereres med fængselsstraffe på op til 10 år.

På dette billede, taget den 21. september, viser en landsbybeboer vandre på de nyrestaurerede stykke af Den Kinesiske Mur.
På dette billede, taget den 21. september, viser en landsbybeboer vandre på de nyrestaurerede stykke af Den Kinesiske Mur. Foto: AFP PHOTO / STR
Vis mere

Kinas Store Mur blev bygget i perioden fra 220 før Kristi fødsel indtil 1600-tallet, hvor den var verdens største militær-konstruktion. Den blev i 1987 udnævnt til en verdensarv på Unescos liste.

Muren er designet til at beskytte det kinesiske imperium. Den strakte sig på et tidspunkt over 20.000 kilometer.