Konkurrence om boligsalg får ejendomsmæglerne til at sænke salærerne. Ny lov om ejendomssalg på vej.

Ejendomsmæglernes salærer er på vej ned. Der er efterhånden så få boliger til salg, at mæglerne kæmper indbyrdes om at få lov at sælge, og det kan mærkes på salærerne.

'Mæglerne er sultne', siger ejendomsmægler Tony Walbom fra EDC Poul Erik Bech på Østerbro til Berlingske Tidende.

Et rundspørge hos ejendomsmæglere i Københavnsområdet viser, at det typiske salær for en bolig til tre millioner kroner nu ligger i underkanten af 50.000 kroner plus moms. Det svarer til godt

halvanden procent af boligens pris. Det er væsentligt under de tidligere salærer.

- Konkurrencen er god og sund, men hård, og det har den været længe, siger underdirektør Brian Jørgensen fra firmaet Nybolig Peter Norvig.

Antallet af ejendomssalg i Københavnsområdet har været svagt faldende de sidste tre-fire år, blandt andet fordi lave lånerenter og afdragsfrie lån gør det muligt for folk at blive boende trods skilsmisse

eller arbejdsløshed.

- Det er mit indtryk, at der sker en udvikling i branchen, siger kontorchef Finn Porsborg fra Konkurrencestyrelsen.

Han peger på, at mange mæglere nu tilbyder, at kunderne selv kan stå for en del af arbejdet, for eksempel vise huset frem, mod til gengæld at spare salær.

Desuden er salærerne i dag altid til forhandling. Alle de mæglere, Berlingske Tidende har talt med, understreger, at de forhandler salæret med kunderne fra gang til gang.

Konkurrencestyrelsen venter sig meget af en ny lov, der gør det muligt for andre end ejendomsmæglere, advokater og banker at formidle ejendomme, bare der er en ejendomsmægler ansat.

/ritzau/