Politikerne mangler mod til at gøre op med fejlslagen ryge- og alkoholpolitik rettet mod de unge, mener formanden for Vidensråd for forebyggelse. Nye tal understøtter behovet for en indsats. For næsten hvert tiende af dem vil dø af cigaretterne

Mod og visioner. Dét er to ting, som professor Morten Grønbæk fra Vidensråd for forebyggelse i den grad efterlyser fra de danske politikere.

For ifølge en ny og chokerende melding fra sundhedsstyrelsen vil næsten hver tiende af de børn og unge, der i dag er mellem elleve og 17 år gamle, dø som følge af deres rygning. Og som om det ikke var nok, viser nye tal fra den internationale sundhedsorganisation WHO, at Danmark er det land i Europa, hvor unge hyppigst drikker sig fulde.

Det skal vi i den grad ikke alene tage alvorligt, men også gøre noget ved, mener Morten Grønbæk, professor og formand for Vidensråd for forebyggelse, som er træt af at se striben af politikere, der mener, at de allerede har gjort rigtig meget.

»Dét, der er frygteligt, er, at det for rygningens vedkommende går den forkerte vej, at der er en lille stigning blandt unge rygere. Det element vil vi rigtig gerne have gjort mere ved. Men vi mangler de visionære politikere, der er klar til at gå tre skridt længere, der er klar til at tage skeen i den anden hånd,« siger Morten Grønbæk og fortsætter:

»Det er fint nok at lave kampagner om, hvor skadelig rygning er. Det er bare ikke nok. De unge er nok lidt ligeglade med, hvad der sker med dem, når de bliver 30-35 år, hvor de set med egne øjne er gamle. Det eneste, der - både hvad angår cigaretter og alkohol - har en effekt, er håndhævelse af aldersgrænserne, øgning af priserne, at tobakken gemmes væk fra disken og at antallet af salgssteder reduceres. Og så kan de være nok så dygtige ude i kommunerne med nye tiltage, men de tiltag der virker, kan kun ske politisk og nationalt,« lyder det videre fra Morten Grønbæk.

Roskilde Festivalen er et af de steder, hvor de unge giver den fuld gas. Både hvad angår røg og alkohol. 
Roskilde Festivalen er et af de steder, hvor de unge giver den fuld gas. Både hvad angår røg og alkohol.  Foto: Arkivfoto: Anders Birger Schjørring
Vis mere

Hans argument understøttes af tal fra vore europæiske naboer, der netop viser, at der er en klar sammenhæng mellem tilgængelighed og forbrug.

»I Danmark har du mulighed for at få fat i alkohol på ethvert givent tidspunkt og i enhver given butik. Den tilgængelighed er meget mere indskrænket i andre lande med den konsekvens, at i eksempelvis Sverige og Norge hverken ryger eller drikker de unge nær så meget som i Danmark. Vi er faktisk det land i Europa, hvor unge hyppigst drikker sig fulde,« siger Morten Grønbæk, som er rigtig ked af, at kurven herhjemme har bevæget sig i den forkerte retning fordi der politisk ikke er mod nok til at sætte tilstrækkelig fokus på problemet.

»Vi har lavet nogle beregninger, der viser, at 13.500 årligt dør af tobak, mens der måske er 50, der dør i arbejdsulykker og 200 i trafikken, to områder hvor der gøres rigtig meget lovmæssigt. Og selvfølgelig skal vi gøre alt muligt, for at folk ikke falder ned fra stilladser, eller bliver dræbt i trafikken, men indsatsen på de områder i forhold til dødstallet står bare i stærk kontrast til, hvad der gøres på tobaks- og alkoholområdet.

På samme måde taler vi utrolig meget om sundhed helt generelt, men der er altså først grund til at kigge på frugt, grønt, motion og andre faktorer, når folk er holdt op med at ryge. Jeg argumenterer ikke for, at vi skal nu skal til at spise usundt, men at spise frugt og grønt betyder betydeligt mindre for folkesundheden end om folk stopper med at ryge,« siger Morten Grønbæk.