Personer med narcissistiske træk og lavt selvværd maler skønmalerier af sig selv på Facebook.

Hvis Facebook-profilen ligner et glansbillede og bliver heftigt opdateret, er der grund til at være på vagt.

Der er sandsynligvis tale om en narcissistisk person med lavt selvværd. I hvert fald hvis man skal tro resultaterne af en ny undersøgelse fra York University i Canada.

50 kvinder og 50 mænd i alderen 18 til 25 år blev tilfældigt udvalgt til undersøgelsen.

De blev bedt om at udfylde spørgeskemaer om deres Facebook-aktiviteter og om deres syn på sig selv.

Herefter vurderede kvinden bag undersøgelsen, psykolog Soraya Mehdizadeh, i hvilken grad deltagerne promoverede sig selv på det sociale netværk. Hun bedømte de unge Facebook-brugere ved at kigge grundigt på ”Om mig”-sektionen, profilfotoet, de første 20 billeder i ”Se billeder af mig” og statusopdateringerne .

Forskønnede billeder og kendis look-alikes

Resultaterne viste, at deltagere med relativt lavere selvværd og en højere grad af narcissistiske træk ikke alene brugte mere tid på Facebook og var langt flittigere til at opdatere status og kommentere på andre personers opdateringer.

De havde også en klar tendens til at promovere sig - for eksempel ved at lægge deres ”Kendis look-alikes’ frem på sitet eller ved at forskønne deres profilbilleder med fotoredigering.

Ifølge undersøgelsen var tendensen nogenlunde lige klar for mænd og kvinder. Men der var forskel på, hvordan den unge mand og den unge kvinde typisk promoverede sig selv. De mandlige deltagere i undersøgelsen var tilbøjelige til at bruge ”Om mig”-sektionen til at fremstå cool og overskudsagtige, mens kvinderne gerne benyttede sig af profilbilledet.

Nu kan du også blive ven med B.T. på Facebook. Så bliver du opdateret om verdens gang direkte på din Facebook-profil. Tryk Synes godt om her nedenunder.