Stjerner og landsholdsspilere ryger ned på stribe med skader - trænerne får en del af skylden.

De danske håndboldbaner minder mere og mere om en stor skadestue kort før håndboldpremieren. Udenlandske stjerner, landsholdsspillere og ligaprofiler vælter som dominobrikker med skader - flere af ganske alvorlig karakter.

B.T kan i dag bringe listen over spillere, der er ude med skader. Og listen er langt som et ondt år. Den triste situation får nu Bjerringbros norske træner Morten Fjeldstad til at give trænerne i de danske ligaklubber en del af skylden for de mange langtidskader.

»Trænerne må tage et større ansvar og forny sig. Det kan ikke hjælpe, at de skyder på for ringe gulv. Det er bare en dårlig undskyldning,« siger Bjerringbro-træneren, der i foråret var meget tæt på at føre sit hold til et overraskende dansk mesterskab, bl.a. takket være en flok spillere, der fysisk var stærkere end de fleste andre i ligaen.

Han ærgrer sig, når han ser ned over en alt for lang liste over spillere, der ikke i overskuelig fremtid kommer til at optræde på de danske håndboldarenaer.

Tænk blot på topnavne som Koldings Claus Flensborg (hælspore), Claus Jacob Jensen, GOG (ny bruskskade i knæet), Grit Jurack og Kjersti Grini, Ikast-Bording, (begge korsbåndsskader), Rikke Skov, Viborg (først korsbåndsskade og nu skulderskade) samt måske Viborgs Katrine Fruelund, der i dag skal scannes for den skulderskade, hun pådrog sig i lørdags i TV2 Cup-finalen mod Larvik. Men listen er meget længere.

Rasmus Steen Pedersen, Otterup (ledbåndsskade), Thomas Mogensen, Viborg (træthedsbrud), Mikael Fruelund, Viborg (slem ankelskade), Carsten Müller, Viborg (brækket finger), Karina Bjørn, Skovbakken (genoptræner efter korsbåndsskade), Romas Kriksciunas, Bjerringbro (efterveer af meniskenskade), Line Eftang, Team Fox Nord (genoptræner efter korsbåndsskade), Anja Kristensen, Team Fox Nord (håndskade), og Isabel Blanco, Ikast-Bording (ledbåndsskade) er alle spillere, der heller ikke kan være med ved sæsonpremieren og sidder udenfor endnu et stykke tid.

»I dagens Danmark bliver der trænet for meget håndbold og for lidt styrketræning. Det er som om trænerne ikke har fulgt med, mens spillet har udviklet sig endog meget kraftigt,« fastslår Morten Fjeldstad.

Bjerringbro-træneren kan også kun ryste på hovedet af det program, som Viborg og Ikast har budt sine kvindelige spillere i de seneste par uger først med Hummel Cup'en i Aalborg, hvor der på under to døgn spilles mindst fire kampe.

Derefter var der blot to dages pause, før der ventede en udmarvende TV2 Cup med fire kampe på fire dage, buskørsel frem og tilbage og dermed ofte alt for lidt restitution.

Viborg fortsatte i øvrigt søndag med en pokalkamp mod Roar Roskilde. Modstanderen var dog ikke stærkere, end Viborg kunne spare nogle af de mest slidte spillere i netop den kamp, men igen i aftes måtte Viborg-spillerne ud i en opvisningskamp i Aalborg mod HS Nord, før det på lørdag går løs med den første turneringskamp i Randershallen mod Slagelse.

Hos sidste sæsons to bedste herrehold, Kolding IF og Bjerringbro, er man gået et skridt videre med den fysiske træning. Begge klubber har haft en svensk ekspert til at overvåge hver spiller til en fysisk test, så de respektive spillere nu har et specialprogram, som de træner efter, når de er i styrkerummet.

På den måde får spillerne efterhånden trænet deres svagheder op, og dermed er risikoen for skader noget mindre.